Kantonalni ministar Samir Šibonjić nezadovoljan načinom donesene Odluke o maržama

Samir Šibonjić

Nakon što je Vlada Federacije BiH donijela novu Odluku kojom kao mjeru neposredne kontrole cijena na području FBiH propisuje utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovini za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, nižu se reakcije. Trgovci, nezadovoljni, ali i izgubljeni u ovoj situaciji.

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević održao u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sastanak sa kantonalnim ministrima u čijoj nadležnosti je oblast trgovine. Među prisutnim je bio i ministar privrede ZDK Samir Šibonjić, koji je nezadovoljan načinom na koji je odlučeno da se Odluka o maržama primjenjuje kao mjera zaključavanja cijena.

Ova Odluka je unijela jedan haos na tržište ZDK, ali i Federacije, jer trgovci nisu znali, prvo je donesena jedna odluka, pa druga, u kojoj druga pobija ovu prvu u određenim stvarima. Ništa nije bilo definisano. Također imao sam niz poziva od naših inspektora koji su zaduženi za praćenje na terenu”, kaže Samir Šibonjić, ministar privrede ZDK.

Šibonjić smatra da je ova mjera populistička, te da se preko privrednika ne može i ne smije dozvoliti kupovanje socijalnog mira u državi. Poseban akcent stavlja na male trgovce koji u porodičnim firmama zapošljavaju radnike.

Ekonomija i privreda ne poznaju ni jednu političku stranku. Ja iz pozicije ministra ne mogu maržirati trgovca, za to je potrebno niz koraka. Tržište ZDK i Federacije je slobodno tržište i niko nema pravo da nameće nekome koliko će maržu postaviti. Tako se ne kupuje socijalni mir”, ističe Šibonjić. A socijalni mir u državi se postiže, smatra Šibonjić zahvaljujući malim maržama trgovaca te ga zabrinjava što se prema privrednicima u nekim momentima zbog cijena stvara animozitet, što se ne bi smjelo dešavati. Rješenje vidi u konkretnim mjerama, poticajima privrednicima, ali i boljem socijalnom statusu stanovništva.

Trebamo zajedno napraviti jednu veliku kampanju – Kupujmo domaće, i pozvati ponovo na razvoj domaće privrede. Država treba razmisliti o uvođenju mjera kojim bi se na osnovne životne namirnice ukinuo PDV u vremenu kada imamo veliku stopu inflacije”, zaključuje Šibonjić.

Podsjećamo da je Vlada FBiH donijela Odluku kojom je spisak od devet artikala za koje je predhodnom odlukom utvrđena maksimalna marža, proširen na 15 artikala iz korpe osnovnih životnih namirnica, čija cijena će biti zaključana do kraja ove godine. (M. H.)