BNP Zenica: U utorak premijera performativne instalacije „Balet osmijeha u oblaku dima“

U utorak, 19. septembra u Bosanskom narodnom pozorištu je premijerna izvedba performativne instalacije „Balet osmijeha u oblaku dima“ u režiji Thomasa Steyaerta i Raula Maiae.

Tim povodom je danas u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica održana konferencija za medije na kojoj su govorili članice i članovi ansambla, reditelji, umjetnička rukovoditeljica i direktor Bosanskog narodnog pozorišta.

Drago mi je što predstavljamo jednu od premijera koje nas očekuju u 74. sezoni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. U pitanju je naša 757. premijera „Balet osmijeha u oblaku dima“ zapravo projekat koji, reklo bi se, radimo jako dugo ali ne, korona je zapravo nekako pomjerila sve te planove koji su bili planirani sa ovom predstavom“, rekao je Miroljub Mijatović, direktor BNP-a Zenica.

Thomas Steyaert i Raul Maia kreativno sarađuju već više od decenije. Njihovo partnerstvo izgrađeno je oko određene umjetničke prakse koju su kreirali i nazvali „nereferentna fizička komunikacija“.

Mislim da je ovo jedna predstava koja je za ljubitelje savremenog teatra, za one ljude koje vole da neki narativ stvaraju na osnovu slika i akcija koje se dešavaju na sceni, a ne ono što je već kolega rekao da se jasno već prezentuje kroz tekst, odnosno govornu radnju“, rekla je Adna Kaknjo, glumica u BNP Zenica.

Ova praksa ima za cilj razvijanje oblika fizičke komunikacije/jezika između izvođača bez upotrebe prepoznatljivih gestova. Zasniva se na vjerovanju da je moguće komunicirati između ljudi koristeći jezik koji je svojstven tijelu, bez vraćanja na usmeni jezik ili simboličke geste. To je praksa koja daje prednost interakciji u realnom vremenu između izvođača, otkrivajući poetsku dinamiku međuljudskih odnosa. (T. B.)