Pokrenuta kampanja za usvajanje Zakona o građanskoj inicijativi i zaštiti građana i aktivista FBiH

Poziv građanima – volonterima za učešće u analizi genotoksičnog utjecaja specifičnog aerozagađenja i kampanja za usvajanje Zakona o građanskoj inicijativi i zaštiti građana i aktivista Federacije BiH tema je današnje konferencije za medije upriličene u prostorijama Eko foruma Zenica.

Eko forum od decembra 2014. godine pokušava da natjera institucije da provedu ciljano ispitivanje utjecaja aerozagađenja na zdravlje ljudi. Iako je ušlo u sve strategije, ipak, nikako da se realizuje. Stoga smo mi odlučili da pozovemo sve građane Tetova i Podbriježja jer su oni najviše izloženi uticaju Koksare da nam se jave kako bi učestvovali u našem istraživanju“, kazao je prof.dr Samir Lemeš.

Na današnjoj konferenciji najavljena je i sutrašnja kampanja prikupljanja potpisa za usvajanje Zakona o građanskoj inicijativi i zaštiti građana i aktivista Federacije BiH. Peticiju se može potpisati sutra na Kamenom spavaču i kod Kamenog mosta u terminu od 12 do 14 sati. U istom terminu peticija će biti održana u nekoliko bh. gradova. (B. D.)