Muzej grada Zenica: Na jesen publiku očekuje mnogo toga novog

FOTO: Zenicainfo.ba

Osoblje JU Muzej grada Zenice se posvetilo rekonstrukciji stalnih muzejskih postavki i Malog muzejskog kutka tokom ljeta.

U toku su adaptivni i stručni radovi na arheološkoj i etnološkoj stalnoj postavci, postavci medija XX stoljeća i instaliranju interaktivne igre/priče „Ježeva kućica“, u Malom muzejskom kutku.

Naime mi smo radili, završavamo i radimo reviziju i rekonstrukciju stalnih muzejskih postavki, što je jedan stalni proces, no, ove godine smo se, ovog ljeta, poprilično potrudili. Naime završili smo rekonstrukciju arheološke postavke, ona ima novi izgled. Nisu to velike razlike, ali ubacili  smo nove eksponate naročito sa posljednjeg arheološkog istraživanja na Kopilu. Malo smo sredili i antički dio postavke tako da posjetioci sada mogu vidjeti nešto novo a ne kao u drugim muzejima kad postave stalnu postavku to  traje pedeset godina dok ne izumre publika. Zatim smo u toku planiranja i malih radova koji još nisu vidljivi u postavci, na etnološkoj postavci a upustili smo se i u značajne zahvate u postavci Medija XX stoljeća. Znači publiku na jesen očekuje mnogo toga novog“, rekao je za Zenicainfo.ba Adnadin Jašarević, direktor JU Muzej grada Zenica.

Ova osvježenja stalnih postavki ne znače samo novi izgled: nastoje se izložiti i novi eksponati, naročito u arheološkoj postavci, sa nalazima iz Kopila i Putovića. Mnogo eksponata koji do sada nisu viđeni predstavljeno je i u etnološkoj postavci, te postavci medija XX stoljeća. Ove zahvate finansiraju Grad Zenica, Zeničko-dobojski kanton i Evropska komisija. (T. B.)