Šta se to priprema u umjetničkoj kuhinji BNP-a za predstojeću 74. sezonu ?

FOTO: Zenicainfo.ba

Nakon ljetne pauze, danas je najavljen program 74. sezone u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, koja je počela od 1. septembra ove godine.

Osim što su sa predstavnicima medija podijelili radosnu vijest o početku sanacionih radova u ovoj pozorišnoj kući, najavljeni su i mnogi drugi noviteti koje nam priprema zeničko pozorište.

Ove kalendarske godine provedena je procedura i 14. augusta su započeli radovi na sanaciji krova, a ono što moram reći da je Vlada ZDK u međuvremenu opredijelila sredstva prema Gradu Zenica kojima će se omogućiti sanacija unutrašnjih radova koji su neophodni, nakon što se uradi krov“, kazao je Miroljub Mijatović, direktor BNP Zenica, istaknuvši da se završetak radova čiji su investitori Grad Zenica i Vlada ZDK očekuju krajem godine.

Nakon vrlo uspješne prethodne sezone, BNP je pozicionirano kao jedna od najuspješnijih pozorišnih kuća u našoj zemlji, čiji su glumci, ali i predstave u kojima su igrali donijeli mnoštvo nagrada sa različitih festivala. A mnogi noviteti i iznenađenja koji očekuju zeničku publiku najavljeni su i danas.

Na početku ove sezone nas očekuje projekat predstava „Balet osmijeha u oblaku dima“, autorski projekat Thomasa Steyaerta i Raúla Maiae, koreografska predstava započeta prethodne sezone. Premijeru očekujemo 19. septembra i prvu reprizu 20. septembra“, kazala je Lajla Kaikčija, umjetnička rukovoditeljica BNP-a, najavivši i početak rada na predstavi “Medeja”, antičkoj drami u režiji Stevana Bodirože, čija bi premijera trebala biti početkom januara.

Prema riječima njene direktorice, Ermine Nišić i Dječija, omladinska i lutkarska scena starta udarno ovu sezonu, najavivši dvije nove predstave za najmlađe, a konkurs za nove mlade glumačke snage za kojima su u potrazi, uskoro će biti objavljen.

BNP Zenica u saradnji sa Narodnim pozorištem u Sarajevu realizuje predstavu “Marlen Ditrih: Pet tačaka optužnice“, čija je premijera večeras u Narodnom pozorištu u Sarajevu, a ova predstava će u mjesecu oktobru biti izvedena i u BNP-u Zenica. Za svačiji umjetnički ukus je i ovu sezonu BNP pripremilo ponešto, a na vama je samo da na vrijeme rezervišete svoje ulaznice.  (M. H.)