Održano veče saza, poezije i izložba slika pod nazivom “Elvira Pekić-Cvolić – Neumorna bosanska heroina”

U sklopu redovnih aktivnosti Udruženje “Baton” Zenica sinoć je organizovalo veče saza, poezije i izložbu slika pod nazivom “Elvira Pekić-Cvolić – Neumorna bosanska heroina”.

Važno je istaći da je Elvira Pekić-Cvolić profesorica likovne kulture i razredne nastave iz Brčkog, pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine, te porodica šehida. Svojim kulturnim radom afirmiše, pozitivne vrijednosti, slika i svira saz, a dugi niz godina piše poeziju, a do sada je objavila tri zbirke pjesama.

Meni je bila neka fascinacija kada sam upoznao njenu malenkost i posebno me oduševila i kupila sa idejom koliko voli Bosnu i Hercegovinu i koliko je oslikava, opisuje i na kraju ona je iz šehidske porodice znači na jedan konkretan poatriostki način ta porodica je pokzala koliko voli Bosnu i Herecgovinu. Na taj način ona vrši višestruku zadaću i ulogu. Gradi kulturu sjećanja gdje Bošnjaci imaju velikih problema, a s druge strane opisuje ljepotu Bosne i Herecegovine koja je neupitna. Večeras prisustvujemo četvrtoj izložbi, ja sam izdejstvovao da joj se napravi i katalog i napiše likovna kritika od najbolojeg likovnog kritičara u gradu Tuzli našeg književnika Mirzeta Ibrišimovića”, kazao je Fikret Jahić-Vršanin slikar iz Tuzle.

Ljepota je u oku posmatrača, ali i u srcu i duši, jer kad posmatram sve te ljepote naše jedine domovine Bosne i Hercegovine, to kad uđe u moj vidokrug, uđe u srce i dušu, onda ruke rade ono što treba da rade da predstave vizuelno i da predstave u najboljem svjetlu našu domovinu“, kaže Elvira Pekić-Cvolić.

Nađe se snaga za sve kada se fino rasporedi sva ta energija. Meni ne treba puno da se odmorim, par sati i ja opet idem dalje. Pored toga što sam umjetnica, ja sam i supruga, majka, nana sve se to stiže, a pogotovo kad je vjetar u leđa ljubav, jer ljubav sve pokreće”, kaže naša sagovornica.

Elvira Pekić-Cvolić kaže da su i jači prije ovih današnjih pokušavali uništiti našu domovinu, ali ona je opstala i kako kaže ne treba uopće obraćati pažnju na ovu mizeriju od ljudi.

Mi smo tu, vječiti čuvari, mi smo gazije Bosne i Hercegovine na mrtvoj straži. Ja ne idem iz Bosne i Hercegovine, to sam rekla 1992. godine to je već poznato širem krugu ljudi kada sam to kazala na mezaru svog babe i zaklela se njemu, šehidu i njegovim ahbabima, šehidima da nikad ni pod kojim uslovima i nikakvom silom izaži iz BiH neću”, kazala je Elvira Pekić-Cvolić. (N. G.)