Bosansko narodno pozorište Zenica: Uspješna 73. pozorišna sezona

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica uskoro će biti spuštena zavjesa na 73. pozorišnu sezonu. Premijere, reprizna izvođenja predstava, Festival bosanskohercegovačke drame, Noć teatra, gostovanja i nagrade su obilježili ovu sezonu. A za narednu, spremaju za vjernu zeničku publiku mnogo toga.

Bogatost, sadržajnost i dinamika osobine su 73. pozorišne sezone u BNP-u. Pet premijernih, 120 repriznih izvođenja predstava impresivne su brojke koje pristižu iz ove kulturne institucije. Naravno, ni nagrade nisu izostale ove godine.

Pri tome smo ugostili 34 predstave drugih teatara, kako profesionalnih tako i off grupa. Ono što je važno istaći za prethodnu sezonu jeste svakako učešća na nekim važnim festivalima na kojima smo osvajali nagrade. Tako da su naše predstave i pojedinci osvojili nagrade u Brčkom, u Banja Luci, u Mostaru i na Festivalu bosanskohercegovačke drame u Zenici što je jako važan rezultat kada je umjetnički segment u pitanju“, istakao je Elvir Škiljo iz marketing službe Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Elvir Škiljo

Od augusta mjeseca bi trebali početi radovi na sanaciji krova, koji je predstavljao problem godinama kako uposlenicima, tako i zeničkoj publici. Osim toga, iz pozorišta poručuju kako se aktivno radi na realizaciji kolektivnog ugovora kojim bi bile obuhvaćene sve kulturne institucije na području Zeničko-dobojskog kantona.

U ovoj godini smo jako blizu da napokon riješimo jedan od naših, zaista velikih, krucijalnih problema, a to je status uposlenika u kulturi i pozorišta, ali i svih ustanova u Zeničko-dobojskom kantonu. Ove godine smo se nadamo da ćemo uspjeti da potpišemo taj kolektivni ugovor koji bi svakako definisao status uposlenika u kulturi u cijelom kantonu“, kazao je Škiljo.

Koreodrama i još neki naslovi su u pripremi za narednu 74. sezonu, a postoji nada da će zeničko pozorište dobiti novi krov i da će se narednih godina obratiti malo više pažnje kako na ovu kulturnu instituciju, tako i na ostale u našem kantonu jer kulture, književnosti i predstava nikad dosta! (A. S.)