Predstavljena prva mobilna aplikacija “Izviđači Zenice”

FOTO: Zenicainfo.ba

Prvu mobilnu aplikaciju namijenjenu izviđačima izradili su članovi Saveza izviđača Grada Zenica uz finansijsku podršku Fondacije Mozaik i Omladinske banke Zenica.

Riječ je o višefunkcionalnoj aplikaciji pod nazivom „Izviđači Zenice“ koja nudi sve informacije o izviđačkim aktivnostima, zatim literaturu za neformalno obrazovanje mladih, bazu podataka o članstvu i slično. Aplikacija je promovirana sinoć i već je dostupna za instaliranje.

Nekoliko mjeseci su radili volonteri najvećeg izviđačkog saveza u Bosni i Hercegovini na izradi aplikacije, smatrajući to, kažu, i svojom dužnošću da se putem modernih tehnologija povežu skauti širom države i regiona.

Mi smo se uvijek trudili i ranije da su roditelji informisani o svim našim aktivnostima da su stalno u toku, ali smatramo da je to moguće mnogo lakše putem aplikacije nego da „guglaju“ našu web ili FB stranicu. Kao što ste vidjeli postavili smo informacije o našim izviđačkim centrima, o nadolazećim aktivnostima, a biće postavljeni izvještaji o našim aktivnostima koje su u tijeku“, kaže Dženita Vugdalić, PR Saveza izviđača Grada Zenica.

I ne samo to aplikacija „Izviđači Zenice“ nudi bogatu arhivu o 70-godišnjem radu zeničkih izviđača, stručnu literaturu za obrazovanje budućih izviđača, kao i GPS navigaciju, praćenje vremenskih uvjeta, planiranje planinarskih ruta, planiranje pohoda, kalendar nadolazećih izviđačkih događaja, najave ekoloških akcija, informacije o infrastrukturi kojom raspolažu.

Prema riječima Kemala Mahmutovića, načelnika Saveza izviđača Grada Zenica podršku u izradi aplikacije imali su od Fondacije Mozaik i Omladinske banke Zenica u iznosu od 1.500 KM.

Aplikacija će olakšati povezivanje mladih iz zemlje i regije, pomoći u razvoju vršnjačke edukacije, promovirati zdrav način života i potaći povezivanje mladih s prirodom.

Očekujemo da će broj korisnika biti veliki, za početak očekujemo najmanje hiljadu članova, prije svega kolega iz prijateljskih izviđačkih organizacija, ali i generalno mladih koji nisu izviđači. Trenutno se aplikacija “Izviđači Zenice” može instalirati na Apple uređajima, a do kraja sedmice to će biti moguće i na android mobilnim uređajima”, ističe Ajla Mujezinović, načelnica Odreda izviđača Lisac.

Misija izviđača u cijelom svijetu je stvaranje boljeg svijeta za sve nas. Upravo ova aplikacija direktno i indirektno omogućava realizaciju tog cilja, poručili su sinoć članovi najvećeg pokreta mladih u Zenici tokom promocije prve izviđačke aplikacije u regionu pod nazivom „Izviđači Zenice“. Također izviđačke pjesme sa tradicionalnog Festivala zeničkog saveza već se mogu slušati na aplikaciji Spotify.  (A. H.)

FOTO: Zenicainfo.ba