Meteorolozi izdali upozorenje zbog olujnog nevremena koje nas očekuje širom BiH

Federalni hidrometeorološki zavod BiH (FHMZ) objavio je izglede vremenskih prilika koje nas očekuju u Bosni i Hercegovini, gdje je saopštio da je danas na snazi narandžasto upozorenje za vremenski interval od 11:00 sati do 19:00 sati.

Meteorološka pojava za koju se izdaje upozorenje jesu jaki pljuskovi praćeni grmljavinom i jakim udarima vjetra, a područje, lokacija, za koju se izdaje upozorenje jeste širom Bosne, saopšteno je iz FHMZ-a.

Dodaju da lokalno sa jačim pljuskom može pasti 15-30 litara kiše po metru kvadratnom praćeno grmljavinom i jačim udarima vjetra.

Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće, a poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama također. Može biti potrebna manja evakuacija, a mogući su teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode“, naveli su iz FHMZ-a.

Podsjećamo, jutros je sunčanije u Hercegovini, istoku, sjeveroistoku i dijelu centralne Bosne. U ostalim područjima Bosne je pretežno oblačno vrijeme, a po kotlinama u centralnim i istočnim područjima ima i magle.

Najviše sunčanog vremena i bez padavina na jugu. Vjetar slab, u Bosni većinom sjevernog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne vjetar južnog smjera. Uz grmljavinske oblake su mogući jaki udari vjetra. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29, na jugu zemlje do 33 stupnja.

U Sarajevu sunčanije prije podne. Pljuskovi sa grmljavinom su mogući u drugom dijelu dana. Najviša dnevna temperatura zraka oko 27 stupnja.

Klix.ba