Okončan prvi upisni rok: UNZE bilježi pozitivan trend prijavljenih studenata

DCIM100MEDIA

Okončan je prvi upisni rok studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija na Univerzitetu u Zenici za akademsku 2023/2024. godinu. Rangiranje kandidata i prijemni ispiti na fakultetima obavit će se do 7. jula.

Zadovoljni su na zeničkom Univerzitetu brojem prijavljenih studenata na prvom upisnom roku. U odnosu na prethodnu akademsku godinu broj je znatno veći, a tome pripisuju prepoznavanje problema negativnog trenda na vrijeme. U prvom upisnom roku na UNZE za prvu godinu studija konkurs je bio otvoren za 955 mjesta.

Moram izraziti veliko zadovoljstvo da smo do danas imali 752 prijave, što je nešto više od 150 prijava u odnosu na broj upisanih studenata u prošloj akademskoj godini. To je rezultat naših aktivnosti na promociji Univerziteta. Bili bismo zadovoljni ukoliko i svi ovi prijavljeni budu upisani na studijske programe”, kazao je Jusuf Duraković, rektor UNZE.

Jusuf Duraković

Ono što može biti problem, ističe rektor Duraković, jeste to da je na dva fakulteta već popunjena kvota, Politehničkom i Medicinskom, gdje se polažu i prijemni ispiti, a studenti koji ne polože prijemni, neće moći biti primljeni na fakultete. Nada se da će pokušati povećati kvotu.

Najveći broj prijavljenih studenata i ovu akademsku godinu bilježi Medicinski fakultet, pa je od ukupno 100 raspisanih mjesta, pristiglo 140 prijava za oba studijska programa.

Ja se nadam da će ti studenti koji ne budu primljeni ostati na UNZE. Pokušat ćemo i sa osnivačem vidjeti i sa našim prostornim kapacitetima u bolnici u zgradi fakulteta da možda povećamo upisnu kvotu za studente Medicinskog fakulteta”, naglašava Duraković.

Iako mnogi univerziteti u našoj zemlji bilježe negativan trend broja upisanih studenata, Univerzitetu u Zenici je pošlo za rukom da se izbori sa tom pojavom. Tome su, ističe rektor Duraković doprinijele mjere koje su poduzeli, a sve s ciljem privlačenja što većeg broja studenata.

Mi moramo nuditi kvalitetno obrazovanje da bi kvaitetom privukli studente da studiraju na UNZE. Činjenica je da nemamo populacije u srednjim školama i morat ćemo intenzivno raditi na privlačenju stranih studenata”, mišljenja je rektor Duraković.

Fakulteti Univerziteta u Zenici će na svojim oglasnim pločama i web stranici fakulteta dati potpune informacije o mjestu i vremenu polaganju prijemnih ispita na studijskim programima, gdje su predviđeni prijemni ispiti, a upis primljenih studenata u prvu godinu I ciklusa studija na fakultete Univerziteta u Zenici obavit će se najkasnije do 14. jula ove godine.  (M. H.)