Gradonačelnik Kasumović potpisao ugovor: Direkcija za ceste ZDK preuzela održavanje kompletne dionice GGM-a

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, i Rasim Kovač, direktor Kantonalne direkcije za ceste Zeničko-dobojskog kantona potpisali su danas ugovor o utvrđivanju pravca, dužine i širine i regulisanju međusobnih odnosa na poslovima održavanja i zaštite dijela regionalnih cesta koje prolaze kroz uže gradsko područje Grada Zenica.

Na ovaj način konačno je definirano održavanje cesta, odnosno Kantonalna direkcija za ceste potpisivanjem ugovora preuzela je održavanje dionica regionalnih cesta R445 Nemila-Zenica-Lašva i R441 Zenica-Vjetrenice, koje prolaze kroz uže gradsko područje grada Zenica i ulaze u sastav Glavne gradske magistrale (GGM) koju jefinansirao i sagradio Grad Zenica.

Podsjećanja radi, održavanje i zaštitu navedenih dionica proteklih godina zajedno su vršili Grad Zenica i Kantonalna direkcija za ceste, ali svako po jednu kolovoznu traku.

Gradonačelnik Kasumović ovom prilikom zahvalio se premijerki Amri Mehmedić i Danijelu Pašiću ministru za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, kazavši kako je potpisani ugovor rezultat toplijih vjetrova saradnje između Grada Zenice i Zeničko-dobojskog kantona.

Kanton je ovime preuzeo održavanje kompletne regionalne ceste. Grad Zenica i dalje vraća 50 miliona maraka kredita za koji se zadužio za regionalnu cestu. Do sada smo mi pomagali kanton, a sada kanton preuzima održavanje onoga što smo mi sagradili”, rekao je Kasumović.