ZENICA: Svečano otvoren Sajam domaćih proizvoda

FOTO: Zenicainfo.ba

Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici danas je svečano otvoren Sajam domaćih proizvoda koji se realizuje u okviru projekta EU4AGRI koji Evropska unija finansira sa 20 miliona eura.

Svečanosti otvorenja Sajma pored ostalih, prisustvovali su gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, premijerka ZDK Amra Mehmedić i resorni kantonalni ministar Vinko Marić.

Gradonačelnik Kasumović je ukazao na značaj podrške domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji, te pozvao i više nivoe da na vrijeme isplaćuju poticaje, kao što to radi Gradska uprava u Zenici.

Grad Zenica je jedna od 12 lokalnih samouprava koje su dobile finansijsku podršku za unapređenje i razvoj ruralne/lokalne tržišne infrastrukture, a koja se realizuje u okviru šireg projekta Evropske unije EU4AGRI.

Projekat zajednički provode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinujenih nacije u BiH-UNDP i Češka razvojna agencija.

Za projekat u Zenici, Evropska unija je izdvojila preko 230.000 KM, dok je Grad Zenica osigurao sredstva u iznosu od preko 130.000 KM.

Direktorica Javnog preduzeća „Tržnica Zenica“ Selma Vidimlić podsjeća, da je ovo preduzeće krajnji korisnik projekta, kojim se poboljšava tržišna infrastruktura i kojim se dobija oprema vrijedna 230.000 maraka koja podrazumijeva nabavku novih rashladnih vitrina, nabavku 110 stolova, sajamskih kućica za prodaju poljoprivrednih proizvoda i rukotvorina kao i edukaciju korisnika po pitanju sigurnosti hrane.

Pored toga, sredstva su iskorištena i za postavljanje odgovarajućih oznaka za slabovidna lica, te mikrobiološke analize proizvoda koji se prodaju na gradskoj tržnici.

Današnji Sajam domaćih proizvoda jedan je od tri planirana do kraja godine koji će se organizovati u Zenici. (Š. B.)