BiH – Island večeras na Blinom polju

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u Zenici utakmicom protiv Islanda počinje kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

U grupi J je šest selekcija. Glavni favorit za prvu poziciju je Portugal. Prolaz na euro zmajevi će tražiti još sa Slovačkom, Luksemburgom i Lihtenštajnom. Na čelu reprezentacije je novi selektor Faruk Hadžibegić, koji će pokušati da ostvari   historijski plasman na smotru najboljih evropskih selekcija. Na spisku selektora  zbog povreda nisu: Miralem Pjanić i Muhamed Bešić, kao i Sead Kolašinac koji je na pripreme došao povrijeđen.

Selektor Hadžibegić na press konferenciji pred večerašnji meč u svojim je izjavama bio dosta oprezan, ali sa određenom dozom optimizma.

Reći ću vam da smo favoriti ako ih i kada ih pobjedimo. Ja izuzetno imam respekt prema svim kolegama koji rade i selekcijama koje igraju Evropsku ligu. Kada bi govorili o Islandu prije deset godina onda bi govorili o nekim drugim terminima. Sada i profesionalno i moralno želim da kažem da imam respekt prema toj ekipi i samim tim želim da skremenm pažnju i publici i mojim igračima na važnost susreta i na važnost krajnjeg rezultata. Želja nam je svima da odemo na Evropsko prvenstvo. Imamo mogućnost prvo i drugo mjesto i imamo i taj baraž. Ja namjerno i svjesno uzimam taj rizik i govorim želimo da budemo prvi“, izjavio je selektor Faruk Hadžibegić.

Kapitenu Edinu Džeki ovo je vjerovatno posljednja prilika da sa reprezentacijom izbori plasman na Euro.

Imamo deset utakmica. Neko će reći da ima da se igra ali mislim da pogotovo u ovoj našoj grupi da je svaki bod odnosno svaka utakmica je jako bitna. Sigurno da je početi kvalifikacije pobjedom nešto što mi želimo, ali preije svega na terenu moramo da to pokažemo i da damo svoj maksimum. Samom pobjedom na otvaranju kvalifikacija ti daje neko samopouzdanje, neku euforiju da i u narednim utakmicama uđeš što jače i stabilnije i bez nekog većeg pristiska“, kazao je kapiten Edin Džeko.

Za večerašnju utakmicom protiv Islanda selektor Faruk Hadžibegić prijavio je sljedećih 23 nogometaša. To su golmani: Šehić, Vasilj, Pirić. Odbrana:  Miličević, Hadžikadunić, Gazibegović, Saničanin, Ahmedhodžić, Kovačević i  Dedić. Vezni red: Tahirović, Duljević, Krunić, Prcić, Cimirot, Hadžiahmetović i  Gojak. Napad: Prevljak, Demirović, Džeko, Bilbija, Kodro i Mešanović.

Susret BiH – Island igra se večeras na stadionu “Bilino polje” od 20 sati i 45 minuta. Tri dana kasnije zmajevi gostuju u Slovačkoj. (M. Prpoljac)