Centar za mlade najavio izgradnju parka

Zeničko Udruženje „Kreativci“ uz podršku Grada Zenica ove godine realizuje projekat izgradnje Parka Centra za mlade, koji će biti lociran odmah iza ovog objekta.

Ideja za ovaj park nastala je u našoj želji da oplemenimo prostor iza ovog Centra, koji je trenutno zelena površina i koji se može staviti u njegovu funkciju, ali bi bio namijenjen i za stanare susjednih stambenih zgrada, kao i za sve građane Zenice, jer namjera nam je da ovaj prostor bude za relaksaciju i odmor populacije od 7 do 77 godina starosti“, navodi Senad Muslić, voditelj ovog projekta u Udruženju „Kreativci“.

U konsaltacijama sa projektnim biroom i nadležnim službama Grada Zenica, kako ističu u ovom Udruženju, došli su do rješenja, u kojem nema sadržaja, koji mogu da proizvedu buku ili galamu, jer će park biti napravljen za odmor, te u dnevnim terminima za neke radionice, predavanja i slične potrebe Centra za mlade.

Biće to multifunkcionalni prostor sa tartan podlogom, gdje će biti veliko šahovsko polje, mali amfiteatar, klupe sa i bez stolova, parking za bicikla, biljni labirinti, a biće obezbijeđen i besplatan pristup wi-fi, kao i pristup električnoj energiji i vodi, kante za selektivno odlaganje otpada i sve to izolovaćemo živom ogradom, te će park predstavljati pravu zelenu oazu u našem gradu“, naglašava Senad Muslić, voditelj ovog projekta.

Udruženje „Kreativci“ trenutno vrši promociju ovog projekta, a Grad Zenica je raspisao tender za nabavku potrebnih materijala i usluga gradnje ovog parka, te je procjena da će radovi početi u maju i trebali bi biti završeni tokom jeseni.

Grad Zenica je finansijer kompletnog projekta, a njegova vrijednost je negdje između 80.000 i 100.000 KM“, navodi Senad Muslić iz zeničkog Udruženja „Kreativci“. (V. Jovanović)