SKUPŠTINA ZDK: Usvojene Odluke o privremenom finansiranju Službe za zapošljavanje i ZZO za prvo tromjesečje

Na današnjoj sjednici Skupštine Zeničko dobojskog kantona (ZDK) usvojeni su prijedlozi odluka o davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju Javne ustanove Služba za zapošljavanje kao i Zavoda zdravstvenog osiguranja za prva tri mjeseca tekuće godine.

Za prva tri mjeseca ove godine,na osnovu privremenog finansiranja, Služba za zapošljavanje na raspolaganju će imati 4.788.563 KM, a Zavod zdravstvenog osiguranja 54.322.105 KM.

Prilikom glasanja o ove dvije odluke zastupnici SDA,njih 11, bili su suzdržani.

Predsjednik Kluba SDA, Alija Ogrić je naveo da je ovakav stav izraz nezadovoljstvo jer je na prošloj sjednici,Vlada povukla Finansijske planove ove dvije institucije za 2023. godinu pri čemu nije bilo obrazloženja.

Premijerka Amra Mehmedić,oba je ova dokumenta, a koje je bivša vlada ranije usvojila i u formi prijedloga, povukla sa dnevnog reda Skupštine održane 28. decembra, kada je,inače,usvojena Odluka o privremenom finansiranju ZDK-a u iznosu od 93.433.000 KM.

Finansijski planovi, koje su usvojili upravni odbori te prethodna Vlada ZDK, planirali su prihode Službe za zapošljavanje u 2023. godini u iznosu od 25.851.634 KM, a ZZOZDK u iznosu od 247.595.351 KM. (Š.B.)