Od 20. maja počinje primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana

Na prostoru Federacije BiH od 20. maja ove godine trebala bi početi primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, koji podrazumijeva i zabranu pušenja u javnim prostorima.

Pomenuti Zakon, između ostalog, definiše i osiguranje odvojenog prostora za pušače, njegovu površinu u odnosu na veličinu objekta ugostiteljskog objekta, ustanove, odnosno aerodroma, obezbjeđenje adekvatnog ventilacijskog sistema, te postavlajnje grafičkog znaka zabrane pušenja. Za osiguranje provedbe zabrane pušenja u javnim prostorima obavezni su vlasnik i korisnik prostora, u kojem je pušenje zabranjeno, dok su za prekšioce ovog Zakona predviđene i kazne, koje iznose i do 15.000 KM.

“Zakon će se primijeniti sigurno i mi ugostitelji ga pozdravljamo, jer nam je u interesu zdravlje naših građana, ali prethodna pandemija korone i aktuelna inflacija dovela je ugostitelje u nezavidnu ekonomsku situaciju, zbog čega nisu spremni praviti posebne sale za pušače i nepušače, te ventilacijske sisteme, kao i ostale posebne uslove, koje podrazumijeva ovaj Zakon i malo ko od ugostitelja će u ovom trenutku moći to ispoštovati”, kaže Senad Džanić, predsjednik Sekcije ugostiteljske djelatnosti Udruženja privrednika Zenica.

“Mi se sada borimo za opstanak, tako da se dosad nismo pripremali za primjenu Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, ali ne zato što smo neodgovorni, nego što nemamo finansijskih sredstava za to”, naglašava predsjednik Sekcije ugostiteljske djelatnosti zeničkog Udruženja privrednika. (V.J.)