Dedić: Reforma na principima MKF-a

Zeničko udruženje Dlan organizovalo je prije nekoliko dana panel diskusiju  o reformi sistema procjene i upućivanja djece s poteškoćama u razvoju u Zeničko-dobojskom kantonu, o čemu su, između ostalih, govorili i članovi porodica, odnosno korisnici usluga ovog udružnja i njihovog dnevnog centra.

Selvedin Dedić, direktor ovog udruženja, ističe kako su na ovom skupu dobili odgovore na vrlo važna pitanja na temelju onoga što precizira i definiše međunarodna klasifikacija zdravlja i invaliditeta u svom tretiranja ove oblasti. Značaj porodice, značaj interdisciplinarnog pristupa djeci s poteškoćama u razvoju, sistemaska procjena preostalih sposobnosti kod djece sa poteškoćama u razvoju te način procjene preostale sposobnosti djeteta kako bi bilo ravnopravan i koristan član zajednice neka su od pitanja i tema obrađivanih na ovom skupu.

„Temama o reformi ovog segmenta našeg društva bavimo se cijelu godinu, ali ovaj put smo htjeli roditeljima približiti šta je to zapravo MKF, kako će se ubuduće po međunarodnoj klasifikaciji procjenjivati djeca, jer na žalost do sada su se djeca procjenjivala po tome šta ne mogu, a po MKF-u ćemo imati holistički pristup toj djeci, kao i njihovim roditeljima, posebno mentalno očuvanoj djeci“, ističe Dedić, dodajući kako je značaj u ovome za roditelje u tome da će po prvi put i oni  biti direktno upućeni u sistem procjenjivanja.

Sistemom MKF-a procjenjivat će se preostala sposobnost djeteta, s ciljem da mu se pomogne i pruži institucionalna podrška, kako djetetu, tako i porodici, kako bi se izvukao maksimum od djetete s poteškoćama u razvoju, umjesto dosadašnjeg načina stigmatiziranja. Podršku u ovoj aktivnosti udruženje Dlan je dobilo od Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i Lutrije. (S.G.)