MEDICA ZENICA: Dodjela certifikata za 20 žena iz ruralnih sredina

Udruženje Medica Zenica priredilo je danas prigodnu aktivnost povodom završnice i predstavljanja rezultata rada edukacije i jačanja kapaciteta žena s ciljem ekonomskog osnaživanja žena u ruralnim sredinama.

Obavljena je dodjela certifikata za 20 žena koje su završile obuku iz krojenja i šivenja,te tapaciranja u ruralnim sredinama, te u centru za edukaciju Medica Zenica.

“Medica u kontinuitetu u proteklih 13 godina radi sa ženama u ruralnim sredinama s ciljem prevencije nasilja, da se ne bavimo samo posljedicama, nego da preveniramo,podsjeća Sabiha Husić”, direktorica ovog Udruženja.

“Prepoznali smo da je ekonomsko osnaživanje jako bitno za svaku ženu, ta tako i za žene u ruralnim sredinama,a danas želimo vidjeti šta su žene postigle u svojim  sredinama”, kazala je Husić.

Hava Ranić instruktorica je krojenja, šivenja i tapaciranja. Za 13 godina obišla je 31 selo. Iskustva u radu sa ženama iz ruralnih sredina više su nego pozitivna.

I današnji događaj bio je prilika  da se ukaže na značaj kontinuiranog osnaživanja žena s ciljem njihove ekonomske neovisnosti, ravnopravnog i aktivnog učešća u porodici i zajednici. (Š.B.)