Počelo uređenje harema džamije Blatuša

FOTO: Zenicainfo.ba

Nakon dvije godine priprema započelo je uređenja harema džamije Blatuša. Tako će nakon skoro dvadeset godina od izgradnje s narednim proljećem ova džamija dobiti konačno i zidanu ogradu, azbesthane, šadrvan i krovnu konstrukciju ukupne vrijednosti oko 100.000 maraka.

Temelji su postavljeni 1998. godine. Objekat je izgrađen 2004., uselili su 2006., da bi fasadu džamija dobila 2013. godine.

Dugo se vremena gradi ovdje i drago mi je što je većina novčanih sredstava, uz nekoliko većih donacija iz Turske i Kuvajta, te zeničkih privatnika uložena upravo od strane džematlija“, kaže nam imam džamije Blatuša hfz. Sulejman ef. Rafuna.

Prema riječima Sulejman efendije do sada su za više od dvije decenije džematlije dale više od 300.000 svojih sredstava, samo za ogradu posljednje dvije godine donirali su oko 50 hiljada, a sada im je potrebno još oko 25.000 KM da dovrše zidnu ogradu i uređenje harema.

Prilika je to da i druge džematlije, kao i pravna i fizička lica pomognu ukoliko mogu i žele da završimo vanjsko uređenje džamije“.

Dužina ograde je oko 90 metara, biće ugrađeni mušepci sa led rasvjetom, biće krovna konstrukcija iznad popločanog dijela dvorišta za bajram i džuma namaze kada se okupi veći broj vjernika nego inače. Prema riječima hafiza do početka pandemije ovdje je bilo oko 100 vjernika svakodnevno na namazima, sada je taj broj nešto manji.

Nastojali smo sa arhitektom dogovoriti da zidna ograda bude po uzoru na ograde starih džamija, recimo kao imitacija ogradi Begove džamije. Čitav koncept okruženja  biće u skladu sa osmanskim stilom po kojem je džamija Blatuša i građena. Nastojali smo i da uređenje harema bude i u skladu s okruženjem u kojem živimo i biće to na kraju spoj tradicionalnog i modernog“, ističe imam ove džamije i dodaje da se nada otvorenju novog harema 7. maja na Svjetski dan džamija.

Za mušku i žensku azbesthanu još čekaju dozvolu i saglasnost, a novac za šadrvan donirao je poznati zenički nogometaš Aldin Džidić. (A. H.)

FOTO: Zenicainfo.ba