Gradu Zenica potvrđen BFC certifikat

FOTO: zenica.ba

Na BFC Regionalnoj konferenciji Core Days 2022 – Partnerstvo za konkurentniju regiju, održanoj u Dubrovniku, Hrvatska, Gradu Zenica uručen je BFC certifikat kojim se potvrđuje status grada s povoljnim poslovnim okruženjem.

Konferenciji je prisustvovalo više od 250 učesnika, a u okviru iste dodijeljeni su BFC SEE certifikati (Business Friendly Certification South East Europe) za gradove i općine iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije.

Iz Federacije Bosne i Hercegovine certifikate je dobilo 7 općina/gradova i to Jablanica, Posušje, Zenica, Bihać, Živinice, Gradačac i Žepče.

Naime, Grad Zenica je u 2018. godini ispunio kriterije i zvanično se pridružio općinama i gradovima s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi.

Recertifikacijom je potvrđeno da Grad Zenica ispunjava kriterije Programa certifikacije gradova i općina sa povoljnim poslovnim okruženjem u skladu sa standardom BFC SEE Edicija III sa ostvarenih 98.00 od maksimalnih 100 procentnih poena.

Posjedovanje ovog certifikata podrazumijeva postizanje standarda koji garantuje povoljno poslovno okruženje u pogledu investicionih potencijala, infrastrukture, usluga i informacija koje se nude potencijalnim investitorima i postojećoj privredi.

BFC SEE je jedinstveni program za mjerenje i unaprjeđenje uslova poslovanja i investiranja na lokalnom nivou. Gradovima i opštinama pruža jasne smjernice za kreiranje povoljnog poslovnog okruženja i uvođenje međunarodnih standarda efikasnosti i transparentnosti lokalne administracije u skladu sa principima dobre uprave. Za postojeću privredu i potencijalne investitore, činjenica da jedna lokalna samouprava posjeduje ovaj certifikat znači da u toj sredini mogu da računaju na stabilni i predvidljivi poslovni ambijent.

Organizatori konferencije su  NALED, u svojstvu Regionalnog tajništva BFC SEE (Business Friendly Certification South East Europe) mreže i Njemačka organizacija za međunarodnu suradnju (GIZ ORF), u suradnji s ostalim partnerima iz BFC SEE mreže.

zenica.ba