Održana interaktivna radionica sa učenicima – “Zdravi doručak”

FOTO: Zenicainfo.ba

„Zdravi doručak“ naziv je manifestacije priređene danas u prostoru zeničke Osnovne škole „Vladimir Nazor“ gdje je održana interaktivna radionica sa učenicima, a cilj je bio podizanje njihove svijesti o važnosti zdrave ishrane.

Sve ovo realizovano je u okviru projekta „Odgojno-obrazovne ustanove, prijatelji zdrave hrane“. Projekat na širem prostoru realizuje Zavod za javno zdravstvo FBiH, koordinira ga federalno Ministarstvo obrazovanja, uz podršku UNICEF-a u našoj zemlji, te brojnih međunarodnih partnera.

Cilj projekta je unapređenje ishrane djece i stvaranja odgojno-obrazovnog okruženja, koje će podržavati zdravu ishranu, a organizujemo niz radionica različitog sadržaja, a namijenjenih za vrtićku djecu, učenike, njihove roditelje, i školske zajednice“, pojašnjava doktorica Aida Filipović-Hadžiomeragić iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Ovaj projekat u zeničkoj OŠ „Vladimir Nazor“ realizuje se kao program „Sport i zdrava hrana“, a današnju interaktivnu radionicu organizovali su u saradnji sa Udruženjem kuhara BiH, kada su za učenike pripremljeni zdravi sendviči od cjelovitih žitarica kao jutarnji obrok, a kroz prezentaciju, a potom i degustaciju djeca su imala priliku saznati i nešto više o važnosti zdrave ishrane za dobro zdravlje.

“Cilj ovog projekta je da podignemo svijest o nužnosti zdrave ishrane kako naših uposlenika, tako i učenika, pa je u nizu aktivnosti u školi predviđena prije svega njihova edukacija na tom planu, a sporstka škola Winner Zenica promovisaće zdravi način života organizacijom različitih sportskih aktivnosti kao što je fudbal, skijanje, rolanje i slično i to i tokom ljetnog i zimskog raspusta“, navodi Mirnes Varupa, direktor zeničke Osnovne škole „Vladimir Nazor“, ističući i da je i ishrana učenika u školi i njenom dnevnom boravku prilagođena zdravoj ishrani u skladu sa ovim projektom.

Ja očekujem krajem ovog ciklusa da ćemo biti prva škola u Federaciji BiH, koja će od Zavoda za javno zdravstvo FBiH dobiti akreditaciju kao odgojno-obrazovna ustanova – prijatelj zdrave ishrane“, naglašava direktor Varupa. (V. J.)

FOTO: Zenicainfo.ba