Počelo studentsko IT takmičenje Reconnect

FOTO: Zenicainfo.ba

Na Politehničkom fakultetu zeničkog Univerziteta jutros je počelo trodnevno studentsko IT takmičenje „Reconnect“. Uz pomenuti fakultet organizator događaja su „Blandus“, softverska kompanija iz Zenice koja korištenjem savremenih programskih jezika, procesa i alata kreira namjenska softverska rješenja za start up-e i korporacije u našoj zemlji i vani, te Unija studenata zeničkog Univerziteta.

Uz otvaranje takmičenja danas, prvog dana u toku je konferencija sa stručnim predavanjima o raznim temama IT vodećih eksperata iz BiH, što će biti uvod takmičarima i vjerovatno i njihov izvor ideja kako da riješe problem, koji će biti pred njih postavljen tokom takmičenja“, pojašnjava profesor doktor Samir Lemeš, sa zeničkog Politehničkog fakulteta.

Ovom prilikom, između ostalog, govoriće se o perspektivama IT sektora u BiH, o njihovim sigurnosnim aspektima i rješenjima za informacionu sigurnost, o mrežnim tehnologijama, te o WebRTC tehnologijama za video konferencije.

„Reconnect” takmičenje u Zenici sutra će se nastaviti hackathon takmičenjem studentskih timova, te takmičenjem u programiranju za studente i srednjoškolce, dok je za nedjelju predviđena prezentacija rješenja, koje će uraditi timovi studenata, te proglašenje pobjednika hackathona, za koje su predviđene i novčane nagrade.

U individualnom takmičenju u programiranju učestovaće preko 100 srednjoškolaca i studenata iz cijele BiH, a za hackathon, odnosno timsko takmičenje prijavljeno je 8 studentskih timova zeničkog Univerziteta.

Prvenstveni cilj ovog događaja je popularizacija informacionih tehnologija u Zenici, jer smatramo da je u tome perspektiva razvoja ovog grada, jer pored toga što imamo Odsjek softversko inženjerstvo, mi se trudimo da što više IT firmi privučemo u Zenicu, da pokažemo da imamo kadrovski potencijal da se polako mijenja ekonomska slika Zenice i da imamo i visoke tehnologije, za koje imamo potencijala, što i ovim takmičenjem pokazujemo“, ističe profesor doktor Samir Lemeš, sa zeničkog Politehničkog fakulteta.

Ovaj trodnevni događaj pokriva cijelu BiH, što je dobro za IT sferu u Zenici, jer želimo pokazati da se softversko znanje i ova sfera života u Zenici razvija, te da može i dalje da napreduje, što je i jedan od osnovnih ciljeva ovog projekta, kao i da podržimo mlade ljude u Zenici, da ostanu ovdje, gdje su rođeni“, navodi Naida Stupar Rizvić iz kompanije „Blandus“. (V. J.)