Vrijedan poklon za Muzej grada Zenice

FOTO: Zenicainfo.ba

Davor Mijatović, sin pokojnog Vlade Mijatovića, jednog od prvih urednika Radija Zenica nedavno je tokom boravka u Zenici poklonio očevu VHS kameru Upravi našeg preduzeća.

Kameru koja je u izuzetno dobrom stanju Uprava preduzeća Radio Televizija Zenica poklonila je Muzeju Grada Zenica koja će obogatiti njihovu arhivu eksponata i biti dio bogate zbirke „Medija 20. stoljeća“.

Vlado Mijatović na mnogo načina bio je jedna izuzetna osoba. Prijatno društvo, a ponekad malo i osobenjak ali prije svega televizijski entuzijasta. Ono što mi pamtimo jesu njegovi dani kada je bio zaposlenik Rudnika mrkog uglja Zenica, odnosno kada je on bio snažna okosnica tadašnje Press službe našeg rudnika i snimao je u svim rudnicima širom Jugoslavije kamerom Krasnogorska 3 koju smo mi zapremili od njega lično kao poklon zbirci „Medija 20. stoljeća“ Muzeju Grada Zenice. Ova kamera koju smo danas dobili na poklon spada u temelje historijata zeničkih medija i savršeno se uklapa u ovu zbirku jer su upravo tom kamerom od osnivanja prvih televizija u Zenici na njoj učili svi zenički kamermani“, kazao je Adnadin Jašarević, direktor Muzeja Grada Zenica prilikom uručivanja ovog poklona koji će zauvijek krasiti i obogatiti ovu vrijednu zbirku koju posjeduje Muzej. (B. D.)