Na području KS, ZDK i Istočnog Sarajeva oduzeta roba vrijedna 160 hiljada KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine oduzeli su na područiju Sarajeva i Istočnog Sarajeva veću količinu duvana i cigareta, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO. Takođe, na područiju Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona privremeno su oduzeti prehrambeni prozvodi. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na iznos od 160.000 KM.

Iz UIO su naveli da su došli su do saznanja i informacija da se određeni broj lica na području gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo bave nelegalnim prometovanjem akciznih proizvoda. Provodeći aktivnosti na terenu izvršeni su pretresi na tri lokacije, a od 17 fizičkih lica privremno je oduzeto 254,5 kilograma sitno rezanog duhana, 11.679 paklica cigareta i 1.255 paklica ručno motanih cigareta. Ovi proizvodi nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO i za iste nije postojala vjerodostojnu dokumentaciju o porijeklu robe. Ukupna tržišna vrijednost privremeno odzete robe iznosi 125.000 KM. Aktivnosti na terenu su provedene u saradnji sa Tužilaštvom BiH i prema naredbama Suda BiH.

Protiv osumnjičenih lica biće podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

Takođe, u sklopu ranije planiranih aktivnosti ovlašteni službenici UIO iz regionalnog centra Sarajevo, na lokalitetu Kantona Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona proveli su aktivnost u cilju sprječavanja nelegalnog prometa roba stranog porijekla bez vjerodostojne dokumentacije. Provjerom i kontrolom četiri poslovna subjekta službenici UIO su pronašli i privremeno oduzeli prehrambene prozvode čokolade “Milka” ukupne tržišne vrijednosti 35.000 KM. U skladu sa važećim zakonskim propisima protiv četiri osobe biće pokrenuti prekršajni postupci kod mjesno nadležnog suda.

Bhrt.ba