U augustu u FBiH industrijska proizvodnja veća za 0,2 posto

FOTO: akta.ba

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Federaciji BiH u augustu je veća za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, saopšteno je iz Federalnog zavoda za statistiku.

U augustu ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, industrijska proizvodnja u FBiH, kalendarski prilagođena, veća je za 0,6 posto.

Proizvodnja kapitalnih proizvoda u avgustu veća je za 6,8 posto u odnosu na jul, intermedijarnih proizvoda za 0,9 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,7 posto, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 10,9 posto, a energije za 4,9 posto.

U augustu u odnosu na isti mjesec lani, proizvodnja kapitalnih proizvoda veća je za 21,8 posto, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 14,3 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,7 posto, energije za 3,3 posto, a intermedijarnih proizvoda za 0,4 posto.

Desezonirana industrijska proizvodnja u vađenju ruda i kamena u augustu je veća za 2,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, u prerađivačkoj industriji za 1,2 posto, dok je u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom manja za 6,8 posto.

U augusu ove, u odnos na isti mjesec prošle godine, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, u vađenju ruda i kamena veća je za 2,8 posto, prerađivačkoj industriji za 1,4 posto, dok je u snabdijevanju električnom energijom i gasom manja za 6,3 posto.

akta.ba