“Baton” Zenica: Održana tribina “Bosanski nišani – zaboravljena kulturna baština”

FOTO: Zenicainfo.ba

Udruženje „Baton“ Zenica sinoć je u Gradskoj biblioteci Zenica održalo edukativnu tribinu pod nazivom „Bosanski nišani – zaboravljena kulturna baština“.

Udruženje „Baton“ baštini kulturno-historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine, a održavanjem edukativnih tribina jedan je od načina da se to naslijeđe sačuva i prenese na mlade generacije.

A ovdje, večeras ćemo obraditi epigrafiku, odnosno šta je to na nišanima što je važno. Mi svaki dan prolazimo pored nišana, šta znače simboli na nišanima, kad su oni došli i šta taj čovjek koji je otišao odavde, koji je do jučer branio Bosnu poručuje nama, da ostanemo ovdje i da je čuvamo. Mi ćemo večeras posvetiti večer jednom čovjeku koji je više godina posvetio nišanima i koji će nam iz prve ruke reći šta su to sve nišani“, istakao je u razgovoru za Zenicainfo.ba doc. dr. Amir Ismić, predsjednik Udruženja „Baton“ Zenica.

Amir Ismić

Prvi nišani se javljaju u kasnom srednjem vijeku i u prvim godinama osmanske uprave i veoma su slični stećcima.

Stari nišani su veoma značajan naučni izvor istraživanja jer od 17.  pa nadalje stoljeća u Bosni i Hercegovini izrađuju se nišani u skladu sa društvenim statusom umrle osobe, tako da danas preko starih nišana mi u bilo kojem naseljenom mjestu možemo utvrditi kakva je bila ekonomska struktura stanovništva, njihovo obrazovanje. Možemo da vidimo ratna dešavanja, poginule vojnike, možemo da vidimo da li je bilo uleme“, naveo je mr. sc. Nihad Klinčević, publicista.

Nihad Klinčević

Bosanski nišani su čuvari tradicije kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine. (A. S.)