Zenica, jedan od rijetkih gradova koji imaju podzemne kontejnere na više lokacija

FOTO: zenica.ba

Zenica je jedan od rijetkih gradova u Bosni i Hercegovini, pa i regionu koji imaju podzemne kontejnere postavljene na više lokacija.

Od 2016. godine kada su postavljeni prvi podzemni kontejneri do danas, postavljeno je ukupno 76 podzemnih kontejnera na 19 lokacija.

Ovakav način odlaganja otpada nosi sa sobom brojne prednosti.

Podzemni kontejneri su bezbjedni, praktični, zauzimaju manji prostor, a prihvatljivi su i sa higijensko i sanitarnog aspekta.

Sistem podzemnih kontejnera omogućava skladištenje i do tri puta veće količine otpada što značajno doprinosi unapređenju higijene i životnih uvjeta za stanovnike.

U svaki od postavljenih kontejnera može se odložiti po tri kubika otpada, što zamjenjuje devet običnih kontejnera.

Zamjena dosadašnjih kontejnera podzemnim sa sobom nosi i manju potrošnju vremena, vozila, ljudstva, opreme i energenata, kao i višestruko smanjenje emisije CO2, s obzirom da se zbog svog kapaciteta ovakvi kontejneri rjeđe prazne.

Realizacijom ovog projekta željeli smo posebno u užem dijelu grada kontejnerska mjesta zamijeniti sa podzemnim kontejnerima. Primjena podzemnih kontejnera pokazala se kao vrlo efikasan model odlaganja otpada. Osim podzemnih kontejnera, izvršili smo i nabavku i postavljanje oko 150 nadzemnih kontejnera takozvanih zvona za selektivno odlaganje otpada na 22 lokacije“, kazao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Podsjetio je da je Zenica dio Programa zelenih gradova Evrope i naglasio da će Grad nastaviti s poduzimanjem aktivnosti čiji je cilj unaprijeđenje uslova života svih građana.

Iz Sektora za ekologiju i komunalne poslove naglašavaju važnost pravilnog odlaganja otpada i apeluju na građane da odvajaju svoj otpad, te da ne odlažu miješani komunalni otpad u posude predviđene za papir/PET, a sve s ciljem da zajedničku životnu sredinu učinimo čišćom, ljepšom i zdravijom.

zenica.ba