Poštenje se isplati!

Negativne priče i vijesti postale su svakodnevnica građana. Uvijek smo okruženi negativnim iskustvima ljudi koji često nailaze na tmurne i ružne događaje. Ipak, u mnoštvu takvih priča, pojavi se i nešto pozitivno. Za ovu priču možemo upotrijebiti poslovicu „dobro se dobrim vraća“.

Akteri ove priče (identiteti poznati redakciji) su Zeničanin i Konjičanin. Zeničanin je u haustoru svoje zgrade pronašao torbicu u kojoj se nalazili papiri i novac, skoro suma od 10.000 KM. Zeničanin je sjeo na zidić kod zgrade i čekao da se vlasnik torbice vrati. Izvjesno vrijeme nije se niko pojavljivao, pa se Zeničanin uputio u policiju gdje je prijavio da je našao određenu sumu novca. Zatim su policijski službenici pokušali ući u trag onome ko je novac izgubio. Na drugom kraju države, Konjičanin je prijavio policiji gubitak novca te grad u kojem je boravio. Na sreću, Konjičanin je uspio pronaći svoj novac a i svog poštenog Zeničanin te ga upoznati i zahvaliti mu se.

Ono što mi je najviše drago jeste to što su moju porodicu opisali kao finu, poštenu katoličku porodicu, to me je dodatno obradovalo i što sam se sprijateljio sa Konjičaninom“, kazao je između ostalog u razgovoru za Zenicainfo.ba Zeničanin.

Ono što je možda i najpozitivnije u ovoj priči jeste dokaz da poštenje i humanost još uvijek nisu izgubljeni i zaboravljeni i da ne poznaju ni vjeru ni naciju i da iz ovakvih priča se rađaju poznanstva i prijateljstva. Ovo može biti podsjetnik da ne zaboravimo biti ljudi, časni i pošteni! (A. S.)