BiH večeras protiv Francuske: U Skenderiju stiže “najjača oluja”

FOTO: FIBA

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovije večeras će ugostiti Francusku (20 sati) u drugom meču druge faze kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Zmajevima u goste dolaze vlasnici srebrenog odličja s posljednje Olimpijade i to u jako nezgodnom trenutku, poslije teškog poraza i blijede igre u Podgorici protiv Crne Gore. S druge strane, Francuzi su u Parizu s lakoćom riješili Češku slavivši rezultatom 90:65.

Za selekciju Adisa Bećiragića ovo će biti generalka pred Eurobasket koji počinje naredne sedmice u Njemačkoj (1. septembar), a BiH je i na smotri najboljih timova Starog kontinenta u grupi s Francuskom.

Bećiragić navodi da ekipa BiH, sedam dana prije početka EP, ima snage da se pokrene, pokaže kvalitet i dobru igru u drugoj fazi.

– Imamo tu snagu, da je nemamo ne bi ovako pričali. Pokušat ćemo da automatizovanim napadom broj grešaka svedemo na minimum, ako je ikako moguće. Ako to uspijemo onda će naš talenat doći do izražaja. Imamo problem što nas čeka izuzetno težak protivnik, koji igra kao “najjača oluja”. To će nam istovremeno pomoći da vidimo kako ćemo igrati protiv tih najjačih ekipa koje imamo u grupi na EP. Ništa slabiji od Francuza nisu Litvanci, Slovenci, Nijemci, koji imaju dobru ekipu i još su domaćini, također i Mađari, koji su nedavno bili blizu pobjede nad Litvanijom – kazao je Bećiragić.

Jusuf Nurkić, prva vedeta Zmajeva, smatra da je nedostatak pripremnih utakmica i neuigranost glavni problem Zmajeva.

– Na žalost niko ne želi izgubiti 20 razlike, bilo vani ili kod kuće, ali jednostavno ovo je naša tek treća utakmica od kako smo se sastali. Tek dvije sedmice smo zajedno, još se uigravamo, košarka je timski sport i treba vremena. Nadamo se da ćemo do EP biti spremni i da ćemo ispuniti očekivanja. Prvi put da smo kompletini i zdravi. Dolazi nam druga reprezentacija na svijetu i nadam se da će nam publika biti šesti igrač – rekao je Nurkić.

Siguran je da će bh. tim protiv Francuza igrati bolje nego u Podgorici.

– U svakom slučaju kada imate lošu utakmicu, sljedeća će biti bolja. Mi ćemo dati sve od sebe na terenu. Nadam da ćemo imati atmosferu koja nije dugo viđena u BiH – veli centar Portlanda.

BiH je protiv Francuske igrala četiri meča na evropskim prvenstvima, dva puta u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, a Francuzi imaju maksimalan učinak.

Pored ovog dvoboja, u novoformiranoj grupi K sastaju se Češka – Mađarska i Litvanija – Crna Gora.

Francuska i Litvanija imaju po 13, Crna Gora 12, a Češka, BiH i Mađarska po 10 bodova. Na Mundobasket koji se održava 2023. godine plasirat će se tri prvoplasirane ekipe iz grupe.

Faktor.ba