CIK BiH: Krajnji rok za imenovanje biračkih odbora 2. septembar

Krajnji rok za imenovanje biračkih odbora je 30 dana prije održavanja izbora, a za predstojeće Opšte izbore 2022. godine, to je 2. septembar.

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine dostavila je svim opštinskim/gradskim izbornim komisijama podatke o tome koji ovjereni politički subjekti za određenu osnovnu izbornu jedinicu imaju pravo učešća u dodjeli pozicija u biračkim odborima i u kojem omjeru, redosljedom kako je to utvrđeno žrijebanjem na glasačkom listiću.

To je rečeno agenciji Fena u odgovoru CIK-a na pitanje o načinu popunjavanju biračkih odbora, pravilima i rokovima. Iz CIK-a napominju i da koalicije čije pojedine članice učestvuju i samostalno na izborima imaju umanjen omjer dodjele.

Najkasnije 60 dana prije održavanja, opštinska/gradska izborna komisija organizuje javnu dodjelu pozicija u biračkim odborima tako što se krene od prvog biračkog mjesta i prvog političkog subjekta na listi.

Dodjeljivanje se vrši dok ne bude iscrpljena lista političkih subjekata. Ako je preostalo pozicija na biračkim mjestima, dodjela se ciklično ponavlja dok ne bude popunjena i posljednja pozicija u biračkom odboru, navode takođe iz CIK-a.

Nakon završene javne dodjele pozicija, tabela sa dodjelom pozicija dostavlja se svim političkim subjektima koji imaju rok od sedam dana da dostave prijedloge za članove biračkih odbora i njihove zamjenike (član i zamjenik su obavezno iz istog političkog subjekta) na SG1 obrascu.

Nakon dobijenih prijedloga, opštinska/gradska izborna komisija vrši imenovanje biračkih odbora. Ukoliko određeni politički subjekt nije dostavio prijedloge ili nije dostavio dovoljan broj prijedloga, njihove pozicije u biračkom odboru popunjava opštinska/gradska izborna komisija s rezervne liste.

Centralna izborna komisija BiH očekuje da će biti imenovano oko 50.000 članova i zamjenika članova biračkih odbora.

“Precizan broj još ne znamo jer se može desiti da sva mjesta zamjenika članova biračkih odbora ne budu popunjena zbog nedostatka osoba koje mogu biti imenovane”, navedeno je iz CIK-a.

bhrt.ba