12 C
Zenica
Petak, 19 Aprila, 2024
Naslovnica Aktuelno Federalni Krizni štab poziva na vakcinaciju, Vladi će uputiti niz mjera na...

Federalni Krizni štab poziva na vakcinaciju, Vladi će uputiti niz mjera na razmatranje

Nakon sjednice Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine održao je danas konferenciju za medije na kojoj su se osvrnuli na na trenutnu epidemiološku situaciju u vezi sa koronavirusom te su iznijeli niz mjera i preporuka koje će biti upućene na razmatranje Vladi FBiH.

Dr. Sanjin Musa, glavni epidemiolog, kazao je da ponovo imamo jedan porast broja slučajeva zaraze koronavirusom, a da je samo u prošloj sedmici zabilježeno njih 1.272 od kojih je osam smrtnih.

On je pokrenut pojavom i širenjem podvarijante omikrona. Ona je zaraznija od prethodne varijante. Zaštita koja je stvorena je manja. Brojke su potcijenjene jer najveći broj slučajeva imaju vrlo blagi oblik i ostaje neprepoznat“, kaže Musa.

On dodaje kako je zabrinjavajući porast broja hospitalizacija, te da ih je u ovoj sedmici u odnosu na prethodnu 40 posto više.

Već više od dvije godine smo u pandemiji. Jasno je da se virus ne može eliminirati, međutim, kontrola mora biti bolja. Pozivamo ljude da se odazovu na vakcinaciju“, poručuje Musa.

Zatim Musa pojašnjava kako zaštita opada s vremenom i potrebno je podići je buster-dozama, te je stavio naglasak na nošenje maski u zatvorenim prostorima.

On je poručio da vakcina ima na raspolaganju, te da je trenutno 400.000 dostupnih doza.

Dr. Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, istakao je da koranavirus ne možemo još zanemariti kao bolest te je iznio niz mogućih odluka.

Vladi FBiH predložit će da se naloži nošenje maski u svim zdravstvenim ustanovama, te reduciranje posjeta u zdravstvenim ustanovama. Zatim će dati preporuku da u procesu vakcinacije zdravstvene ustanove moraju istaknuti radno vrijeme kada ljudi mogu doći na vakcinaciju. Niz preporuka uputit će cjelokupnom stanovništvu za vakcinaciju, provjetravanje zatvorenih prostorija, prakticiranje pranja ruku, nošenje maski u zatvorenom prostoru, a starijim osobama i onima sa hroničnim bolestima preporučit će i nošenje maski u javnom prijevozu.

Faktor.ba

Hide picture