Na evidenciji Službe za zapošljavanje ZDK registrovano je 50.589 nezaposlenih osoba

Na evidenciji Službe za zapošljavanje ZDK registrovano je 50.589 nezaposlenih osoba, što je u odnosu na stanje krajem prošle godine manje za 1.776 osoba, a u odnosu na stanje krajem 2020. godine manje za 5.570 osoba.

Broj zaposlenih osoba na području kantona krajem juna je bio 86.604 osobe. Najviše nezaposlenih je KV osoba, potom slijede NKV, srednja stručna sprema, a najmanje je na evidenciji nezaposlenih sa visokom stručnom spremom. Najtraženija zanimanja kojih je najviše brisano zbog zaposlenja su pravnici, ekonomisti, mašinski inženjeri, profesori predškolskog odgoja i bosanskog jezika, a kada je srednja stručna sprema u pitanju to su: medicinske sestre i elektro tehničari dok su među KV zanimanjima najtraženiji bili: prodavači, frizeri, kuhari, zavarivači i vozači.  Kroz javne pozive federalnog Zavoda za zapošljavanje po programima sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja – Start up, koji su bili u martu ove godine, do kraja juna ugovoreno je 5.288.462,47 KM i zaposleno oko 1.200 osoba.

U toku je realizacija prijava po Javnom pozivu za mjeru Tražim poslodavca 2022. kao i realizacija prijava koje nisu realizovane iz marta ove godine, po oba programa, a koje su imale status liste „na čekanju“.

Služba je ove godine u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja ZDK, direktorima i pedagozima srednjih i osnovnih škola obavila informisanje učenika po školama završnih razreda o daljim mogućnostima obrazovanja i izboru zanimanja. (B. D.)