Vedad Karić odbranio naslov prvaka BiH u MTB XCO kategoriji

U Ljubuškom je tokom vikenda vožena trka XCO Herceg Stjepan koja se boduje u okviru Državnog prvenstva BiH. Vedad Karić, član biciklističkog kluba „Rotacija Spin“ iz Zenice, uspio je odbraniti naslov prvaka BiH u MTB XCO kategoriji.

Trka je bila kružnog formata po 5 krugova sa  po 5 kilometara i 175 metara elevacije po krugu. Naslov državnog prvaka u seniorskoj konkurenciji pripao je našem Zeničaninu Vedad Kariću. Vedad je pomenutu stazu prešao za 1 sat i 35 minuta, što je bilo najbrže vrijeme staze i tako odbranio prošlogodišnji naslov osvojen u Trebinju. Sa ovom pobjedom zenički biciklista osvojio je 100 UCI bodova koje će ga pomjeriti za veliki broj pozicija ka vrhu na Svjetskoj rang listi u individualnom poretku.

Nekako sam uspio da se odmorim od nastupa na Mediteranskim igrama i fokusiran na trku državnog prvenstva, trku koja je svim  biciklistima glavni cilj pa tako i meni, jer vas u narednoj godini razlikuje od ostalih vozača u grupi gdje cijelu sezonu nosite zastavu svoje države na grudima. Jako sam sretan što sam odbranio naslov od prošle godine i mogu reći da mi nekako odgovara hercegovački krš obzirom da sam i prošli naslov osvojio u Trebinju”, izjavio je za Zenicainfo.ba Vedad Karić, najbolji bh. biciklista.

Vedad Karić bez dana predaha nastavlja sa trenažnim procesom za naredni vikend gdje bi trebao ići u Mađarsku na „Gemenc tour”, a poslije toga „GP Kranj“ i fokus sezone će bi biti odlazak na Evropsko prvenstvo u augustu u Minhenu. (M. P.)