Danas se obilježava 27. godišnjica genocida u Srebrenici, vječni smiraj naći će 50 nevinih žrtava

Danas se obilježava 27. godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, a vječni smiraj će pronaći 50 žrtava koje su mučki ubili pripadnici srpske vojske.

U Memorijalnom centru Potočari u 11:00 sati počinje komemoracija žrtvama na kojoj će se prisutnima obratiti brojne zvanice. Nakon toga će biti odata počast i položeni vijenci za žrtve genocida. Kolektivna dženaza žrtavama genocida počinje u 13:20 sati, nakon podne-namaza, a predvodit će je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Ove godine vječni smiraj pronaći će 50 nevinih žrtava genocida, a najstarija žrtva čiji posmrtni ostaci će biti ukopani ove godine u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima je Husejin Krdžić, rođen 1936. godine, koji je u trenutku smrti imao 59. godina.

Među žrtvama koje će biti ukopane ove godine nalaze se i tri maloljetnika. Radi se o dječacima koji su imali samo 16 i 17 godina kada su ubijeni. Bit će ukopani i blizanci Samir i Semir Hasanović, imali su samo 20 godina u trenutku smrti. Njihovi posmrtni ostaci su pronađeni u različitim masovnim grobnicama. Konačan smiraj će naći i otac i sin – Hajdin i Sead Hukić. Ovo je treći sin Hajdina koji je nestao. Dva sina su ranije ukopana, a za jednim se još traga.

Dan nakon kolektivne dženaze u Memorijalnom centru će započeti i procesi reekshumacija, te će biti reekshumirani posmrtni ostaci 85 žrtava, a kako bi se njihovim ranije ukopanim tijelima dodali dijelovi skeleta koji su u kasnijem periodu pronađeni i identificirani. Reekshumacije će trajati sedam dana, a svakog dana otvorit će se 13 mezarja, dok će se posljednji, sedmi dan otvoriti njih sedam. Do sada je u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ukopana 6.671 žrtva.

Kolektivnoj dženazi u Potočarima prethodilo je održavanje Marša mira koji je i ove godine okupio nekoliko hiljada učesnika.

Presuda zločincima

Genocid u Srebrenici izvršen je od 13. do 19. jula 1995. godine, nakon što su srpske snage 11. jula ušle u zaštićenu zonu. Tih dana u Srebrenici je ubijeno 8.372 nenaoružanih muškarca i dječaka s područja enklave Srebrenice, a ubili su ih vojnici Vojske Republike Srpske i specijalne srpske vojne postrojbe Škorpioni.

Više od 50 presuda izrečeno je zločincima koji su planirali i izvršili genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine. U genocidu ubijeno više od 8.000 Bošnjaka, a zločinci iz reda srpske vojske dobili su najmanje 700 godina zatvora ne računajući i pet doživotnih kazni.

Prva osoba koja je Haškom tribunalu priznala krivicu i ujedno prvi osuđenik za ovaj zločin bio je bivši pripadnik Desetog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Dražen Erdemović, koji je osuđen u novembru 1996. na pet godina zatvora. Nakon tri i po godine zatvora, Erdemović je oslobođen, a na temelju njegovog iskaza iz august 2001. osuđen je general Radislav Krstić.

Posljednja do sada izrečena presuda za genocid u Srebrenici je presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Klix.ba