Umjesto čuvenih Čevljanovića velika korida u Bakićima kod Olova

Olovo, jednu od dvanaest općina u ZDK u junu je tresla velika euforija zbog istorijskog uspjeha „Žutih đavola“, odnosno plasmana NK „Stupčanica“ u Prvu nogometnu ligu Federacije BiH. Euforija ne jenjava ni u ovim užarenim julskim danima, jer ljubitelji borbi bikova željno očekuju veliku koridu u Bakićima, pogotovo nakon obznanjivanja da ove godine neće biti čuvenih Čevljanovića.

Strastveni ljubitelj i poznati uzgajivač bikova, Asim Zukić (43), vlasnik jednog o šampiona, „Struje“, ovih dana privodi kraju opsežne pripreme za veliku koridu u rodnim Bakićima, nadomak Olova. Spektakl je najavljen za 31.juli, a arena bikovima bit će uređeni sportski tereni Kamenica, koji mogu primiti veliki broj posjetilaca, a dan prije bit će organizovan i trunir u malom nogometu.

Struja protiv Jelenka

Moj „Struja“, koji ima 40 pobjeda i 3 poraza bode sa vrhunskim „Jelenkom“ Ive Ilića iz Ilijaša i to je glavna, udarna borba ove koride“, kaže Zukić. Dodaje kako ugovara i ekstra borbe „Bijelog“ Ese Patkovića sa „Garom“ Semira Bašića kao i „Šećerka“ Mehe Karahmetovića Ćuće sa „Malom kobrom“ Marka Ljubasa iz Bugojna, te „Zeke“ Pašage Šabanovća iz Ilijaša i „Pande“ od Alibašića iz Lukavca, kao i još 12 borbi, čiji vlasnici dolaze iz Zeničko-dobojskog, Sarajevskog i Tuzlanskog kantona te entiteta Republika Srpska, dakle iz cijele Bosne i Hercegovine.

Bit će to korida dobrih borbi, uglavnom su sve dogovrene, uz dobro dobar muzički program, janjetinu, osvježenje, pogotovo nakon što je prošla ova korona, pa pozivan sve dobre ljude da dođu i uživaju“, kaže Zukić.

I put se uređuje

Ljetne kiše i bujice oštetile su na nekoliko mjesta prilazni put od magistrale koja povezuje Olovo sa Sarajevom i Tuzlom do lokaliteta Kamenice u Bakićima, ali i to se ovih dana sređuje uz pomoć općinskog načelnika Memagića, pojašnjava Zukić. Inače, porodica Asima Zukića još prije rata držala je volove i bikove, a on je u ovom sportu i hobiju hiper aktivan od 2014. godine.

Prvenstveno se ovim bavim iz ljubavi i hobija, mada to iziskuje i velike troškove, trud i ulaganja, a ima i dobiti ako imaš dobrog bika, ako sve dobro i izračunaš. Ova poskupljenja su i nas pogodila. Vreća žita prošle godine je bila 17 maraka, a sada je 40. Malo nas je to unazadilo, ali mi ne odustajemo, još sve možemo podnijeti,” kaže Zukić.

I Španija ima koride, ali naše su prelijepe

Troškovi i trud, težak i opasan posao, sirova snaga, sila, rizik i ulaganja prate ovaj sport. Kako sve to objasniti i onima koji o bikovima i koridama ne znaju mnogo ili pak ništa?

Ovo je sport, lijep sport. Jest malo i rizičan, ali je sport. Kakve su koride u Španiji, ovo je nešto ipak prelijepo“, pojašnjava Zukić.

Na pitanje šta bi se to treba desiti da odustane od svega ovoga, od bikova, borbi, troška, ljubavi, hobija.., odgovara: „Sad uopšte ne razmišljam o tome, ali ako dođe period da ne mogu spremati, raditi i sve podnositi, možda budem i morao odustati. Morao bi postojati veliki razlog za to. Sad mi mnogo pomaže otac i djeca, jer ovo traži vremena, posvećenost, ali kada nešto voliš, onda nađeš uvijek vremena. Ljubav je to i nema dalje“.

Borbe bikova su sport

Kako god, pa i uprkos činjenici da su i borbe bikova preciznije uređene  posebnim zakonom, ovaj sport ima svoju brojnu publiku u BiH i susjednim zemljama. „To je na nivou države usaglašeno, definisano i dogovoreno, između ostalog, nema oštrenja rogova, što je prije bilo, uvedeni su pehari za pobjednike, što sve ipak govori da je ovo sport sa lakom, srednjom i teškom kategorijom, dakle registrovan sport kao i svi ostali sportovi u BiH“, pojašnjava Zukić. Svog ljubimca, Struju, kupio je sa ocem u Kaknju. Ime je dobio nakon  preživljenog strujnog udara i boljeg od njega nikada nije imao.

Struja ima 11 godina, 40 pobjeda i samo tri poraza. Miran je i nema para za koje bih ga prodao. U ovom sportu sam već osam godina, mada mi je otac i prije rata držao i hranio bikove, zarađivao s njima za život“, kaže Zukić na kraju s radošću konstatujući kako nema više korone pri tom pozivajući sve Bosance i Hercegovce da zadnjeg dana jula uživaju u izuzetnom spektaklu u Bakićima. (S. Gluhić)