Dom naroda potvrdio zabranu gradnje malih hidroelektrana

Zakon o dopunama Zakona o električnoj energiji koji tretira male hidroelektrane usvojen je na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

U usvojenim izmjenama stoji da na snagu stupa zabrana izgradnje malih hidroelektrana instalisane snage do i uključivo 10 MW.

“Nisu ptice blesave”

Bilo je delegata poput Zdenke Džambas (HDZ) koja smatra da male hidroelektrane nisu problem i da ih ne treba zabraniti.

– To postrojenje ne može loše djelovati na ekonomski sistem. Ako ste išli prema Mostaru i pratili akumulacijsko jezero koje je bilo ispražnjeno, tu je bila apokalipsa, ali od školjki auta, guma, mašina za veš. To nisu napravile male hidroelektrane. Onda imate ispuštanje otpadnih voda u rijeke, u donjem dijelu Neretve gdje nema ljudi, imate čistu obalu, tamo obitavaju samo životinje. Tamo gdje žive ljudi imamo probleme – kazala je Džambas i dodala:

– Kada pogledamo Ugar gdje je postavljena mala hidrocentrala, tu nema više rijeke, užasna je situacija, ali nije produkt male hidroelektrane već čovjeka. Zavisi ko izdaje ovu energetsku dozvolu, na temelju čega, gdje su inspektori… Tu nastaje problem. Želim da zaštitim postrojenje koje se koristi u svijetu. Sada se priča da ne trebaju ni vjetroelektrane, na Vlašiću smetaju pticama, a na Veležu ih ima, i ne smetaju. Pa nisu ptice blesave. Evo glasat ću da se zabrane, ali mi ništa ne damo.

Za riječ se javio u delegat Jasmin Duvnjak (SDA) koji je kazao kako će podržati donošenje ovog zakona.

Zakon se ne donosi “preko koljena”

– Raduje me da smo u situaciji da raspravljamo i u konačnici usvojimo ovaj zakonski akt. Danas ovaj zakon ne donosimo “preko koljena”, već dvije godine je prisutna ova problematika. Golim okom svjedočimo da se pojedine rijeke umrtvljuju, da nestaje flore i faune. Mi danas, ja lično, nemam nikakve dileme da dam podršku zakonu, da zaustavimo devastaciju rijeka, okoliša – kazao je Duvnjak.

Tokom glasanja Zakon o dopunama Zakona o električnoj energiji je usvojen na Domu naroda FBiH.

Faktor.ba