Potrošačka korpa dostiže vrtoglavih 3000 maraka?

Slijedi li nam vruća i skupa jesen? Kako poskupljenjima nema kraja, tako će potrošačka korpa do kraja ove godine, prema najavama udruženja za zaštitu potrošača, doći do vrtoglavih tri hiljade maraka. A žalbi građana na poskupljenja sve je manje.

Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u Bosni i Hercegovini, u ovoj je godini zaprimila više od 400 različitih žalbi potrošača, no iznenađujuće mali broj njih odnosio se na porast cijena u trgovinama i na benzinskim pumpama. Istraživali smo žive li dobro građani Bosne i Hercegovine?

Poražavajući su podaci da smo po siromaštvu na začelju u Evropi kao i da nam više od 70 posto zaposlenih prima platu do 700 maraka. I ova statisitika se godinama ne mijenja, naprotiv samo je još gora. I onda nas ne iznenađuju podaci Institucije ombudsmana gdje je navedeo da se građani najmanje žale upravo na poskupljenja kojima svjedočimo svaki dan. Ispod 10 posto žalbi upravo se odnosilo na rast cijena što osnovnih životnih namirnica, što goriva, poručuju ombudsmani. A šta nam se tek sprema na jesen? Potrošačka korpa od 3 hiljade maraka.

Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH u ovoj je godini primila više od 400 različitih žabi potrošača, no iznenađujuće mali broj njih odnosio se na rast cijena u trgovinama i na benzinskim pumpama“, saopštavaju obmudsmani.

Ovdje sa potrošačkog aspekta samo možemo poslati poruku da potrošačka kopra nekontrolirano raste dakle mi zaista moramo stati u obranu svojih interesa vrlo je moguće da će do nove godine portrošaka korpa biti 3 hiljade maraka to je neizdrživo za svakoga“, smatra Marin Bago iz Udruge potrošača Fortuna.

Od 2014. godine do danas došlo je do pada građanskog aktivizma, što nije dobro, jasni su sociolozi te naglašavaju da građani ne žele da protestuju jer se boje posljedica glasa pobune.

Mi nemamo građane, mi imamo etno podanike, imamo kleropodanike i imamo združenu mainuplaciju crkve i politike nad podanicima – građani se bune, a etno podanici nose ropsku svijest, svijest poslušnosti i konformizma i šute ma šta da se radi protiv njih“, kaže sociolog Esad Bajtal.

Nestabilnsot tržišta može se očekivati i u narednom periodu, poručuju ekonomsti, te dodaju da je trenutna situacija otvorila mogućnosti monopolistima da diktiraju i rade ono što žele.

Kupac nije kralj, on je imperator, znači kupac odnosno potročaši mogu uvjetovati određene stvari i blokirati određene procese ali na jedan fin tržišni način birajući da kupuju negdje drugo“, smatra ekonomista Admir Čavalić.

I dok političari povećavaju sami sebi ionako visoke plate, radnicima tek mrvice, nekima čak ni to. Kao odgovor na ignorantski potez države Savez sidnikata Bosne i Hercegovine najavljuje proteste sa jedinim zahtjevom – da minimalna plata bude hiljadu maraka. No hoće li i ovo biti dovoljno budući da samo za hranu izdvajamo više od hiljadu i po maraka.

Akta.ba