Nastavljaju se pokušaji dodatnog ponižavanja radnika i radnica u FBiH

Radnicima u Federaciji BiH se ponovo pokušava baciti prašima u oči od strane poslodavaca, Vlade FBiH i nekolicine sindikalista koje ta ista Vlada podržava. Prema najavi, na, za sutra najavljenoj, sjednici tzv. ESVFBiH će se raspravljati o Zakonu o minimalnom primanju u FBiH i vjerovatno je da će se u javnost plasirati vijest da je usaglašeno povećanje na 650 KM, navodi se u saopštenju SSS BiH.

Nakon što su iscrpili pokušaje da usvajanje Zakona o minimalnoj plati proglase neustavnim, članovi tzv. ESVFBiH su odlučili da promijene taktiku i da priču o povećanju minimalne plate zamagle pričom o minimalnim primanjima. Nigdje u Evropi, a ni svijetu ne postoji zakon kojim se definišu minimalna primanja. Pitamo se šta slijedi nakon toga – možda Zakon o sadaci za radnike, jer očigledno idemo ka tome.

Radnicima, ali i svim građanima mora biti jasno da primanja radnika obuhvataju ne samo platu, već i sve ostale naknade kao što su topli obrok, naknada za prijevoz. Dakle, definisanjem minimalnih primanja u iznosu od 650 KM neće doći ni do kakvog povećanja minimalne plate, već se. naprotiv, primanja radnika biti još niža nego što su to sada. Cilj je, sasvim je jasno, da se u platu uračunaju topli obrok, naknada za prijevoz, regres… i da se onda to predstavi kao povećanje plate. U vrijeme općeg divljanja cijena svih proizvoda i usluga, sve većeg broja radnika koji nemaju sredstava ni za najosnovnije stvari, naši poslodavci, podržani od strane Vlade i “sindikalista”, umjesto da rade sve da minimalna plata bude bar 1.000 KM, nude smanjenje primanja.

Jasno nam je zašto to radi Vlada FBiH. Jasno nam je i da bi poslodavci voljeli da im radnici rade za što manje novca. No, nije nam jasno da li je i, ako jeste, koji radnik/ca-član sindikata dao saglasnost Bektiću i onima koji ga podržavaju da u njihovo ime dogovaraju dodatno poniženje radnika?!