Predstavom ‘Neće biti smak svijeta’ sinoć počeo 21. međunarodni festival bh. drame

Tuzlanski književnik i dramaturg Nijaz Alispahić sinoć je svečano otvorio 21. međunarodni festival bosanskohercegovačke drame – Zenica 2022, koji organizira Bosansko narodno pozorište Zenica.

Sinoć je odigrana i prva predstava iz takmičarskog programa. Riječ je o kooprodukcijskoj predstavi “Neće biti smak svijeta”, po tekstu Adnana Lugonića i u režiji Makedonke Nine Nikolik. Predstava je nastala u kooprodukciji Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja, Sarajevskog ratnog teatra te Peripetija Productiona iz Skoplja.

Prije svečanog otvaranja, a u sklopu pratećeg programa, Hasan Džafić i Nedžma Čizmo razgovarali su na Maloj sceni “Žarko Mijatović” s Nijazom Alispahićem. Razgovor je nosio na naslov: “Riječ ima dramatičar: Nijaz Alispahić”.

Večeras će, povodom 90 godina od rođenja pokojnog direktora zeničkog BNP-a Radovana Marušića koji je i ustanovio Festival bh. drame, u saradnji sa Gradskom bibliotekom, u 18.20 sati u donjem foajeu biti otvorena izložba “Knjiga, dramskih tekstova i rukopisa Radovana Marušića”, a u 18.30 sati na Maloj sceni BNP-a “Žarko Mijatović”, na temu “Dramski opus Radovana Marušića – obim, postignuća” govorit će novi direktor Gradske biblioteke Zenica Nermin Ormanović te Hasan Džafić, Lana Zablocki, Adem Smailhodžić i Nedžma Čizmo iz BNP-a Zenica.

Večeras će, također na Velikoj sceni BNP-a i sa početkom u 19.40 sati, biti izvedena i druga predstava iz takmičarskog programa – “Da sam ptica”, koja je nastala u produkciji Fiji Grupe Zagreb i Ustanove Festum Umag iz Hrvatske. Predstavu je, po tekstu Nikole Bogdanovića režirala Arija Rizvić, a glume Zeničanin sa zagrebačkom adresom Tarik Filipović i Daria Lorenci Flatz.

Selektorica ovogodišnjeg festivala je mostarska univerzitetska profesorica, glumica i teatrologinja Tina Laco koja je odabrala šest predstava, dok je predstava “Ništa nas ne smije iznenaditi”, koja je nastala u kooprodukciji Pozorišta mladih iz Sarajeva i Festivala malih i eksperimentalnih scena u okviru MESS-a i koja će biti na programu u srijedu 8. juna, bila selektirana za prošlogodišnji festival, ali će biti izvedena tek ove godine.

Sve predstave takmičarskog programa počinju u 19.40 sati. Sutra je na programu predstava “Banjaluka” Gradskog pozorišta Jazavac iz Banja Luke, a slijede: “Crna ovca”, Kraljevačko pozorište iz Kraljeva (utorak, 7. juna); “Ništa nas ne smije iznenaditi”, Pozorište mladih Sarajevo (srijeda, 8. juna); “Kuća”, BNP Zenica (četvrtak, 9. juna); “Ljubičasto”, Kamerni teatar 55 Sarajevo (petak, 10. juna).

U čast nagrađenih, u subotu 11. juna, s početkom u 20.00 sati te kao dio pratećeg programa bit će izvedena i opera “Telefon”, Narodnog pozorišta Sarajevo. Moto ovogodišnjeg festivala je “Mislimo jedni na druge”.

Izvor: vijesti.ba