Obilježen Dan šehida Grada Zenice

Organizacija porodica šehida i poginulih boraca „Zlatni ljiljan“ Zenica, Medžlis Islamske zajednice i Gradski odbor za obilježavanje značajnih datuma odbrambeno-oslobodilačkog rata `92-`95 nizom aktivnosti obilježili su Dan šehida Grada Zenice.

Ovaj datum je odabran po prvom šehidu Grada Zenice Semiru Arnautu. Jutros su imami Medžlisa na Kamenom spavaču proučili dovu za sve šehide, nakon toga mnogobrojne delegacije su položile cvijeće, a prisutnim se obratila Nihada Huseinagić, predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca „Zlatni ljiljan“.
Mnogo ima negodovanja da imamo previše spomen obilježja, ali to će nam jedino ostati da ne dođe do zaborava. S toga, mislim da treba imati spomen obilježja da se uvijek sjećamo naših najmilijih i da ne dozvolimo da njihove žrtve padnu u zaborav“, kazala je Huseinagić.
O potrebi podsjećanja na sve ono što se dešavalo u ratu, ali i nakon njega govorio je Amir Ismić, doktor historijskih nauka. On se ovom prilikom zapitao je li moguće da smo za ovo kratko vrijeme toliko toga zaboravili?
„Teško je govoriti na Dan šehida. Mi smo puni nekakve prazne priče. Međutim, te `92 godine neki su pobjegli vani, drugi su se sakrili, ali jedna grupa je rekla mi ne damo Bosnu, ona će ostati pa makar to bila cijena naših života“, kazao je Ismić.
Nakon programa na Kamenom spavaču, upriličen je program na spomen kompleksu u Arnautima, a potom i posjeta majci prvog šehida, te njegovom mezaru. Tokom dana otkrivena je i ploča sa imenima 75 šehida Babinskog sliva. (N.G.)