Sektor drvoprerade u BiH bilježi dobre rezultate: Namještaj najjača karika

BiH je u prvom kvartalu ove godine u inostranstvo izvezla namještaj u vrijednosti većoj od 173 miliona KM, što je za oko četiri miliona više u odnosu na isti period lani, a prema riječima privrednika, dobar start prilika je za još bolje poslovanje, pa makar garniture spremali u skladišta, jer, kako kažu, kad kriza stane, onaj ko ima robu biće pobjednik.

Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da je plasman namještaja u inostranstvo od januara do kraja marta ove godine sedam puta veći od uvoza. BiH je u prvom kvartalu ove godine uvezla namještaj u vrijednosti 24,03 miliona maraka, što je za 2,3 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine. 

Komentarišući navedene podatke, sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je da je samo RS u prvom kvartalu izvezla namještaj vrijedan oko 85 miliona maraka, dok je uvoz bio “težak” oko 14 miliona maraka.

– Plasman namještaja godinama je višestruko veći od uvoza i generalno proizvodnja i izvoz namještaja su najjača karika u sektoru drvoprerade. U Republici Srpskoj zabilježen je rast u sektoru namještaja za oko 30 odsto u prvom ovogodišnjem kvartalu, što je i više nego dobro – kazao je Šinik, piše Glas Srpske.

On ističe da su dalje prognoze neizvjesne i da će na njih sigurno uticati i sukob u Ukrajini.

– Velika potražnja dovela je do rasta plasmana. Evropa na neki način pruža otpor Dalekom istoku i tu je naša šansa. Osim toga, u posljednje vrijeme na listi kupaca sve više se pojavljuje Švajcarska. Namještaj se ubraja u trajna potrošna dobra i ako potraje ova kriza i negativni uticaji, to bi moglo zaustaviti potražnju – rekao je Šinik i dodao da je Evropljanima primamljiv masivni, tapacirani, ali i pločasti namještaj iz FBiH.

On je podsjetio da kompletan sektor drvoprerade bilježi dobre rezultate zahvaljujući ogromnoj potražnji za četinarima.

Nakon velike ekonomske krize 2008. godine uslijedio je period velikog rasta, da bi u 2018. godini sektor namještaja u Srpskoj oborio sve rekorde, a u toj industriji zaposleno je oko 4.000 radnika.

Tržišta

Najznačajnija izvozna tržišta za BiH kada je riječ o plasmanu namještaja su Njemačka, Hrvatska, Italija, Srbija, Slovenija, Austrija, Holandija, Švajcarska i Francuska. Sa druge strane, na domaće tržište najviše namještaja stiže iz Srbije, Turske, Poljske, Slovenije, Italije i Bugarske.

Izvor: biznisinfo.ba