ZENICA: Obilježen 12. maj – Međunarodni dan sestrinstva

FOTO: Zenicainfo.ba

Na Medicinskom fakultetu u Zenici održana je manifestacija povodom Međunarodnog dana sestrinstva, a koju su organizirale studetnice Medicinskog fakulteta sa Odsjeka zdravstvene njege.

Danas smo se ovdje okupili da obilježimo Međunarodni dan sestrinstva koji se tradicionalno obilježava 12. maja svake godine. Zajedno sa studentima koji su također na našem fakultetu organizovali smo ovaj dan i danas, na što ćemo se bazirati jeste aktuelna tema koja će biti prikazana na simpoziju medicinskih sestara te će se govoriti o sestrinskoj krizi“, izjavila je Amina Helvida, studentica IV godine zdravstvene njege Medicinskog fakulteta u Zenici.

Amina Helvida

„Kriza sestrinstva, obrazovanje i položaj visokoobrazovane medicinske sestre“ je jedna od tema o kojoj je razgovarano na manifestaciji.

Mi sada zaista imamo jednu kritičnu masu, odnosno veliki broj diplomiranih medicinskih sestara i drago mi je ustvari da, nova garnitura novih kadrova diplomiranih medicinskih sestara  je neko ko je svjestan da se svijest o postojanju diplomirane medicinske sestre zaista mora podić kod naših ljudi“, naveo je u razgovoru za Zenicainfo.ba doc.dr. Adnan Mujezinović, prodekan za nastavu i studentska pitanja Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

doc.dr. Adnan Mujezinović

Studenti Medicinskog fakulteta su organizovali akciju gdje su građanima Zenice mjerili krvni pritisak i šećer u krvi. (A. S.)