ZENICA: Danas aktivna tri požara

FOTO: Zenicainfo.ba

Na širem području Zenice danas su aktivna tri šumska požara, na Liscu, Vepru i Janjićkom vrhu, potvrđeno je na vanrednoj press konferenciji Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica.

Na gašenju požara angažovani su zaposlenici Šumarije, odnosno Šumsko-privrednog društva, a na terenu su i pripadnici policije i sa njima smo u kontaktu“, izjavio je Nermin Mujkanović, starješina Profesionalne vatrogasne jedinice.

Ova Jedinica sa 60 pripadnika obučena je i sposobna da odgovorima svim postavljenim zadacima, a u slučaju potrebe na raspolaganju su i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zenica, rečeno je na press konferenciji.

U posljednjih 7 dana na širem području Zenice obavljeno je oko 60 vatrogasnih intervencija na gašenju požara, a u periodu od 15. februara do danas bilo je 110 šumskih vatrogasnih intervencija. Od početka ove godine do danas ukupno je bilo 179 intervencija vatrogasaca.

Komandir Mujkanović je iznova uputio apel građanima da sa velikim oprezom pristupe paljenju korova na otvorenim površinama, jer se gubljenjem kontrole nad vatrom nanose velike materijalne štete.

Najbolje je da nikako ne pale vatru, ali ako već moraju da uzmu u obzir atmosferske prilike, odnosno da li ima vjetra, te da ocijene da li su sposobni da iskontrolišu zapaljeni materijal“.

Do sada, na sreću, u požarima na širem području Zenice nije bilo povrijeđenih, kako među civilima tako ni pripadnika vatrogasne jedinice. (Š. B.)