Reakcija zeničkih ugostitelja na Zakon o zabrani pušenja u zatvorenim objektima u FBiH

FOTO: Zenicainfo.ba

Nakon što je Predstavnički dom Parlamenta FBiH ranije usvojio Zakon o zabrani pušenja u zatvorenim objektima u Federaciji BiH, juče je to učinio i Dom naroda pomenutog Parlamenta. Ovim se zabranjuje u svim zatvorenim javnim objektima konzumiranje duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, uključujući elektronske cigarete i biljne proizvode za pušenje.

Prijedlog zakona je usvojen zajedno sa amandmanima s tim da će oni morati ponovo u Predstavnički dom na usaglašavanje, a počeće se primjenjivati za godinu dana od dana objave u službenom listu, dok će vlasnici ugostiteljskih objekata i svi kojih se zakon direktno dotiče imati rok od 24 mjeseca da stvore uslove za provođenje zakona, a u tom periodu neće biti kažnjavanja.

Protiv zakona su najviše bili ugostitelji, koji su isticali da će se ovakav zakon negativno odraziti na njihovo poslovanje.

Ovo je prije svega najrigorozniji model ovakvog Zakona, koji se primjenjuje u zemljama Evropske unije“, kaže Senad Džanić, predsjednik Sekcije ugostitelja pri Udruženju poslodavaca Zenice, naglašavajući da će ovim Zakonom posebno biti ugroženi mali ugostiteljski objekti, koji neće imati gdje napraviti zone za pušače, ako one budu i dozvoljene, dok će zbog smanjenog prometa poslovanje svih ugostiteljskih objekata biti ugroženo, te će uslijediti i otpuštanja radnika, a i zatvaranja objekata.

Senad Džanić

Zbog svega toga smo zabrinuti, ali analiziraćemo situaciju i pokušaćemo u periodu od naredne dvije godine amandmanima preko Doma naroda uticati da se Zakon malo liberalizuje“, ističe Senad Džanić, predsjednik Sekcije ugostitelja pri Udruženju poslodavaca Zenice. (V. J.)