Svjetski dan osoba s Down sindromom

Danas se obilježava Svjetski dan osoba sa Down sindromom.

Udruženje „Svijet u slikama“ bavi se pružanjem podrške djeci koja imaju različite poteškoće u razvoju sa ili bez dijagnoze, ciljani uzrast je rani rast i razvoj. Sa djecom rade tretmane koje im pomažu za osposobljavanje, odnosno za usvajanje nekih elementarnih životnih sposobnosti. U svom radu pružaju podršku djeci sa Downovim sindromom.

Za njih je specifično općenito zato što inače im rast ide svim istim normama ali sa blagim zakašnjenjem, ako nije popraćeno nekim drugim još poteškoćama kao što su neke srčane anomalije ili neke druge popratne poteškoće. Općenito u tom pružanju podrške gledamo neke razvojne miljokaze koje oni trebaju usvojiti i u tome im pružamo podršku, napravimo program koji je potreban njima za savladavanje svake dalje sposobnosti“, istakla je Lidija Solo, terapeutkinja i članica Udruženja „Svijet u slikama“.

Lidija Solo

Posebnost je osobina svakog djeteta i na to ih trebamo podsjećati svaki dan. Beskrajnu podršku im trebamo pružati bez obzira na sve poteškoće, trebamo ih učiti svakodnevnim životnim navikama jer oni to sigurno mogu savladati. Od rođenja trebamo im pružati ljubav jer samo to i zaslužuju. (A. S.)