Ekološki pokret “Otpor”: Značaj Svjetskog dana šuma i 22. marta Svjetskog dana voda

FOTO: Zenicainfo.ba

Udruženje građana ekološki pokret „Otpor“ danas je dijelio promotivni materijal građanima povodom 21. marta Svjetskog dana šuma i 22. marta Svjetskog dana voda.

Danas se u svijetu obilježava Dan šuma koje predstavljaju pluća planete, stanište divljih životinja te bezbrojnih vrsta flore i faune.

Drveće u gradu ima ulogu da apsorbuje ugljendioksid iz izduvnih gasova, automobila, industrije a da emituje kisik bez kojeg je život nemoguć“, izjavio je profesor Akif Smajlović, ekolog.

prof. Akif Smajlović

Zahvaljujući šumama stvaraju se izvori pitke vode, a naročito u područjima kao što je Zenica te ima ulogu upijanja ugljendioksida, a emituje nepohodan kisk bez kojeg je život nemoguć.

Ono što bi za Zenicu trebalo reći, Zenica ide ka dobrom cilju a to je da na svakog stanovnika dođe po jedno drvo u gradu“ pojašnjava naš sagovornik i dodaje „u gradu, na ovom Trgu imamo drvored i on ljeti smanjuje temperaturu, zatim upija prašinu i smanjuje buku, dakle i predstavlja  stanište ovih ptica“.

Od ukupne količine vode na našoj planeti 97 posto otpada na slane vode mora i okeane, a samo 3 posto, slatke odnosno pitke vode. Od tih 3 posto, u ledenjacima zarobljeno je 2 posto, što znači da za potrebe ljudi, biljnog i životninjskog svijeta ostaje manje od 1 posto jer većinu slatkih voda predstavljaju podzemne vode. Naša država je 53 posto pod šumama i to je jedan od razloga zašto Bosna i Hercegovina nema problema sa pitkom vodom. (A. S.)

FOTO: Zenicainfo.ba