JU “Dom-porodica” Zenica: Negativni uticaj pandemije

FOTO: Zenicainfo.ba

Rast cijena hrane, lijekova i ostalih potrepština veliki je udar na budžet kako pojedinaca, tako i javnih ustanova. “Dom-porodica” Zenica je pogođen rastom cijena hrane, lijekova, higijenskih potrepština, odjeće, obuće i školskog pribora.

U Javnoj ustanovi „Dom-porodica“ Zenica trenutno boravi 85 štićenika.  Finansijska sredstva uslovljavaju prijem novih štićenika, a samim time i zaposlenika. Ističu i da su pogođeni dodatnim poskupljenjima životnih namirnica, odjeće i obuće.

U situaciji smo da se već brinemo i kako će se postojeći ugovori koje imamo potpisane sa našim dobavljačima realizovati do kraja, jer smo već imali par, nazovimo, recimo nekih incindentnih situacija gdje su dobavljači željeli da otkažu postojeće ugovore iz razloga zato što više nisu u mogućnosti da podnesu taj porast cijena“, kazala je između ostalog u razgovoru za portal Zenicainfo. ba direktorica Javne ustanove „Dom-porodica“ Draženka Subašić.

Draženka Subašić

Značajnim dijelom ova ustanova zavisi i od donacija građana kojih u protekle dvije godine nije manjkalo bez obzira na pandemiju koronavirusa.

Ove protekle dvije godine, na neki način su skrenule pažnju javnosti kada je u pitanju doniranje sredstava sa ustanova socijalne zaštite prema zdravstvu, što je zaista bilo i opravdano u tom momentu. Ali, mi smo te posljedice i krize u koroni, a evo i sada osjetimo na način da imamo uz sve ove poteškoće koje sam napomenula povećanje cijena životnih namirinica i manji broj donacija, s obzirom da su i naši građani pogođeni ovom ekonomskom situacijom, a još uvijek nekako su imam osjećaj zdravstvene ustanove prioritet“, istakla je direktorica JU „Dom-porodica“ Zenica.

Iz ove ustanove se nadaju da će doći do povećanja budžetskih sredstava kako bi ustanova mogla funkcionisati i kako bi nastavili pružati kvalitetnije usluge štićenicima doma. (A. S.)