FBIH: U ovoj godini redovno i vanredno usklađivanje penzija

U ovoj godini u Federaciji BiH predviđeno je redovno i vanredno usklađivanje penzija, potvrdio je za RTV Zenica Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera ZDK i član Upravnog odbora federalnog saveza.

U prvom slučaju, redovnog usklađivanja, predviđenog u aprilu, povećanje bi iznosilo 6 posto, i to retroaktivno od januara, a u drugom, vanrednom usklađivanju, povećanje bi iznosilo 4 posto.

“Naš je zahtjev, da se vanredno usklađivanje realizuje najkasnije do kraja juna, kako ne bi ušli u period predizborne kampanje”, istakao je Trakić.

Pri tom je podsjetio, da je raniji zahtjev predviđao vanredno usklađivanje do kraja marta, ali je to trenutno nerealno jer još nije usvojen Budžet za 2022. godinu.

Pored toga, Trakić napominje da Vlada Federacije BiH može, bez izmjene član 80., donijeti odluku o vanrednom usklađivanju penzija.

“Ostajemo kod zahtjeva da se ono odnosi na sve penzije, osim penzija sa maksimalnim iznosom. U 2021. godini u Federaciji BiH nije bilo zakonske mogućnosti za redovno usklađivanje penzija jer je godinu dana ranije zabilježen pad BDP-a-bruto domaćeg proizvoda, bio nam je u minusu. Što se tiče 2021., kada je u pitanju rast BDP-a, godina bi trebala biti pozitivna i samim tim, ispunit će se i zakonski uvjeti za redovno usklađivanje”, navodi Trakić.

Zvanični podaci o rastu BDP-a bit će poznati u aprilu. (Š.B.)