OMS Zenica: Tradicionalni godišnji susreti vjerskih službenika

Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici-Međureligijskog vijeća u BiH, u okviru obilježavanja Međunarodne sedmice međuvjerskog sklada, danas je organizovao godišnji susret vjerskih predstavnika koji službuju u gradu Zenica u Župi Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Crkvici. Ovakvi susreti postali su svojevrsna tradicija, te su uvijek izvrsna prilika za dijalog, zajednička promišljanja i jačanje međusobne solidarnosti.

„U BiH međureligijski dijalog je nešto što se živi stoljećima, međureligijska saradnja, komunikacija i odnosi su dio našeg kulturnog identiteta, a po tome se mi prepoznajemo. Bosna je geopolitički i historijski specifikum upravo zbog međureligijske saradnje gdje se na malom prostoru susreću i sarađuju različite velike religije i kulture, a cilj nam je danas da posjetimo na važnost toga“  ističe zenički muftija Mevludin ef. Dizdarević.

„Današnji gosti su predstavnici vjerskih zajednica u Zenici, jer smo mi ovdje tapiserija prekrasnog zajedništva, ali i ljubavi, međusobne podrške i poštovanja jednih prema drugima“, dodaje Anto Dominković, župnik Župe Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Crkvici.

Iz Odbora poručuju da nikada i nipošto nisu skupi mostovi saradnje u sadašnjosti koliko nas mogu koštati zidovi nerazumijevanju u budućnosti. (B.M.)