Neformalne grupe “Pokret za preokret” i “Čuvari zdravlja” organizovali akciju povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije

FOTO: Zenicainfo.ba

Neformalne grupe „Pokret za preokret“ i „Čuvari zdravlja“ danas su u Zenici organizovali uličnu akciju, tokom koje su podjelom promotivnog materijala i razgovorima sa građanima, kako kažu, nastojali ukazati na problem korupcije, ali i zagađenja zraka na prostoru Zenice i ZDK.

Akcija je organizovana povodom današnjeg Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Korupcija je odavno već duboko ušla u naš sistem i želimo stvari mijenjati, jer jedino tako možemo očekivati bolju budućnost i smatramo da je pritisak javnosti najbolji put u rješavanju ovog problema, jer iako toga nije ni svjesna, javnost ima moć u ovoj državi  i glas javnosti je jako bitan i mislimo da ćemo tim putem najbolji uspjeh ostvariti“, navodi Stefan Britvar, jedan od učesnika današnje ulične akcije.

Nezadovoljni smo i zagađenjem zraka u našem kantonu i smatramo da se novci namijenjeni za smanjenje zagađenja zraka troše nenamjenski“, kaže Stefan Britvar.

Problematičan je utrošak sredstava Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, koji se uplaćuje našem kantonu, jer su velike razlike između uplaćene sume i ukupno utrošenih sredstava za zaštitu okoliša i poboljšanje kvaliteta zraka na prostoru ZDK“, ističu u neformalnoj grupi „Čuvari zraka“, napominjući da u protekle četiri godine nije bilo niti jednog značajnijeg projekta smanjenja zagađenosti zraka na prostoru Grada Zenice. (V. J.)